نخوابیدن نوزاد در طول شب، زندگی روزانه شما را مختل کرده است؟ شبها با صدای گریه نوزاد دستپاچه میشوید؟ از راه حل شمردن گوسفندان استفاده میکنید؟ این مقاله را مطالعه کنید تا با 5 روش خواباندن نوزاد دلبندتان آشنا شوید.
افرادی که به تازگی پدر و مادر شدهاند معمولاً دچار کمبود خواب به دلیل بیداری شبانه و مراقبت از نوزاد بدخوابشان میشوند. این مرحله از زندگی معمولاً تا حدود 6 ماهگی طول میکشد و زیاد دوام ندارد، اما لازم است همانند رسیدگی به غذای نوزاد و توجه به سایر نیازهای او، درباره خواب نوزاد هم چارهای اندیشیده شود.
- راه حل شب بیداری نوزاد من چیست؟
- نکات مهم و کارآمد برای خوابیدن نوزاد
- روشهای تجربی خواباندن نوزاد توسط والدین
راه حل شب بیداری نوزاد من چیست؟
در این بخش 5 تا از بهترین روش های خواباندن نوزاد را با هم بررسی میکنیم و سپس به سراغ توصیههایی از والدین با مسئله مشابه شما میرویم.
1- روش کارآمد فربر (ferber-method)
این روش توسط ریچارد فربر، متخصص اطفال و مدیر مرکز اختلالات خواب کودکان در بیمارستان کودکان بوستون تهیه شده است.
فربر در سال 2006 اخرین ویرایش کتاب خود را تحت عنوان “مشکلات خواب کودکتان را حل کنید” منتشر کرد و ثابت کرد، دادن زمان به کودکان هنگام خواب، حتی با گریه، سبب خوابیدن آنها و ایجاد عادت صحیح خواب میشود.
این روش برای بسیاری از والدین سخت است، چرا که اساس این روش، نادیده گرفتن نوزاد هنگام گریه کردن است که مخصوصاً برای مادران ایرانی چالش دشواری است.
مراحل خواباندن نوزاد به روش فربر
مرحله 1: بعد از انجام مقدمات خواب، نوزاد را در گهواره قرار دهید و از اتاق خارج شوید. اگر کودک شروع به گریه کرد، کمی بیرون اتاق صبر کنید و سپس وارد اتاق شوید. مدت زمان پیشنهادی ریچارد فربر در شب اول 3 دقیقه است.
شما پس از ورود به اتاق میتوانید با صدایی آرام با او صحبت کنید. (پس از ورود نباید نوزاد را بلند کنید، شیر دهید یا چراغ را روشن نمایید.)
مرحله 2: دوباره اتاق را ترک کنید، اما این بار زمان بازگشت به اتاق را به 5 دقیقه افزایش دهید و در این مدت اجازه دهید نوزاد گریه کند. سپس وارد اتاق شده، او را آرام کرده و این روند را تکرار کنید.
دفعه بعد پشت در اتاق، هنگامی که گریه میکند، 10 دقیقه صبر کنید و سپس وارد شوید. این روند را تکرار کنید، خواهید دید که بعد از چند دقیقه صدای گریه نوزاد قطع خواهد شد.
در روز دوم اجازه دهید نوزاد ابتدا 5 دقیقه، سپس 10 دقیقه و بعد از آن 12 دقیقه گریه کند تا بخوابد.
در روز سوم این زمان را بیشتر کنید؛ 10-12 و 15 دقیقه زمان بدهید. اکثر نوزادان با این روش یاد میگیرند خود بخوابند و متوجه میشوند که بعد از هر بار گریه کردن قرار نیست شما آنها را در آغوش بگیرید. همین روند را میتوانید تا 7 روز در پیش بگیرید.
نکات مهم و کمککننده در روش فربر
- در سن 6 تا 8 هفتگی نوزاد، انجام کارهایی مثل حمام، کتاب خواندن و لالایی قبل از خواب میتواند آرامش بیشتری هنگام خواب به کودک بدهد.
- هنگامی که کودک بیمار یا در حال دندان درآوردن است، از انجام این روش خودداری کنید.
- هنگامی که نوزاد کمی خوابآلود است، او را درون گهواره بگذارید، نوزادان هنگام بیدار شدن از خواب، محیط اطراف خود را تشخیص نمیدهند و همین امر باعث راحتتر خوابیدن آنها میشود.
- در مورد این روش از پزشک خود مشورت بگیرید.
2- روش محو شدن (Fading Method)
اگر به دنبال پیدا کردن بهترین روش خواباندن نوزاد خود هستید حتمآ روش محو شدن را امتحان کنید. روش محو شدن یک تکنیک تربیتی است که به تدریج و بهآرامی کمک میکند نوزاد یا کودک مستقلتر و راحتتر بخوابد، بدون آنکه به حضور والدین برای خوابیدن وابسته باشد. هدف از این روش این است که با کاهش تدریجی دخالت والدین در فرآیند خواباندن، کودک یاد بگیرد که خود به خود بخوابد. این روش به طور خاص در کودکانی که به کمک والدین برای خوابیدن نیاز دارند، مؤثر است و یکی از روشهای خواباندن نوزاد بدخواب است.
نحوه خواباندن نوزاد در روش محو شدن
برای خواباندن نوزاد به روش محو شدن مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.
- شروع با کمترین دخالت: ابتدا نوزاد یا کودک را در حالی که نیمه بیدار است (نه کاملاً بیدار و نه کاملاً خواب) در تختش قرار دهید. سپس آرامش و دلگرمی را به او منتقل کنید تا احساس امنیت کند، مثلاً با نوازش، صحبت آرام یا ماساژ. در این مرحله، ممکن است شما به طور کامل در کنار او باشید.
- کاهش تدریجی دخالت: با گذشت زمان، حضور خود را به تدریج کاهش دهید. برای مثال:
- – ابتدا فقط در کنار تخت کودک بایستید و صحبت کنید، بدون اینکه او را لمس کنید.
- – بعد از مدتی، بهآرامی فاصله خود را بیشتر کنید، به طور مثال از کنار تخت به وسط اتاق بروید و به او توجه کنید.
- – اگر کودک به گریه بیفتد، مدت زمانی را قبل از پاسخ دادن به او بگذرانید (اما همیشه اطمینان حاصل کنید که او در شرایط ایمن است).
- کاهش بیشتر و محو کامل: هدف این است که شما به تدریج از فرآیند خوابیدن نوزاد بیرون بیایید. پس از مدتی، تنها در صورتی که کودک نیاز به آرامش بیشتری داشته باشد، پاسخ خواهید داد. این پروسه ممکن است چند روز یا هفته طول بکشد، بستگی به میزان وابستگی کودک به شما دارد.
روش محو شدن به طور تدریجی باعث میشود که کودک یاد بگیرد چگونه خود به خود بخوابد، بدون اینکه به کمک دائم والدین وابسته شود. این روش معمولاً به صورت تدریجی و با گذشت زمان مؤثر است، بنابراین صبر و پیگیری شما مهمترین عامل موفقیت در این فرآیند خواهد بود.
3.روش در آغوش گرفتن و تکان دادن
این روش بسیار آسان بوده و بهخصوص برای نوزادان زیر 7 ماه توصیه میشود.
با استفاده از این روش چگونه نوزاد را بخوابانیم؟ بهسادگی کودک خود را در هر زمانی که گریه میکند بلند کنید و در آغوش بگیرید و پس از ساکت شدن به گهواره یا تخت برگردانید. این مراحل را تکرار کنید تا کودک با آرامش بخوابد.
4- روش صندلی (Chair Method)
یکی از شایعترین عواملی که سبب میشود نوزاد از خواب بیدار شده و گریه کند، نبود والدین کنار اوست. روش صندلی یک روش کاملاً تدریجی است و معمولا تا دو هفته زمان میبرد.
در این روش پدر یا مادر، کنار کودک روی صندلی مینشینند و هر بار که نوزاد بیدار شد او را آرام میکنند. به مرور زمان فاصله صندلی از گهواره را زیادتر کرده و سرانجام از اتاق خارج میشوند.
5- روش گریه تا خواب (Cry Cry Out Method)
پس از اینکه نوزاد به خواب رفت، والدین اتاق را ترک میکنند و در طول شب به گریههای کودک اعتنایی نمیکنند و اجازه میدهند بدون هیچ کمکی بخوابد.
این روش علمی به معنای خاموش کردن عادت یا رفتار کودک، بهوسیله نادیده گرفتن است. در این روش باید احتیاط را در نظر بگیرید، بهعنوان مثال اگر گریه کودک برای گرسنگی باشد، نباید آن را نادیده بگیرید.
نکته مهم: بدخوابی، تنها مشکل نوزادان نیست! گاهی ممکن است نوزادمان دچار سکسکه یا رفلاکس شود و ما دست و پایمان را گم کنیم! اما اگر از قبل اطلاعات خوبی به دست آورده باشیم، بهراحتی میتوانیم این مشکلات را مدیریت کنیم.
نکات مهم و کارآمد برای خوابیدن نوزاد
- طبق تحقیقات آکادمی پزشکی ایالات متحده، توصیه میشود که نوزادان بین سنین 4 تا 12 ماهگی، 12 تا 16 ساعت خواب باکیفیت داشته باشند.
- هر شب از فعالیتهای مشخصی برای خواب کودک استفاده کنید. این تکنیکها میتواند مانند حمام کردن، قصه خواندن، لالایی و… باشد. این فعالیتها باعث ایجاد روند مثبتی برای زمان خوابیدن در ناخودآگاه ذهن فرزندتان میشود.
- چند مورد از روش های خواباندن نوزاد را امتحان کنید. اینکه کدام یک مناسبتر است، بستگی به فرزند و والدین دارد.
- به هیچ وجه ناهماهنگی در اجرای تکنیکها بین پدر و مادر نباید وجود داشته باشد.
- توجه به لباس نوزاد هنگام خواب نیز بسیار مهم است. شما میتوانید مقاله بهترین برندهای لباس نوزاد را مطالعه کنید.
- دمای اتاق را حتمآ خنک نگه دارید. از یک دماسنج اتاق نوزاد استفاده کنید.
روشهای تجربی خواباندن نوزاد توسط والدین
مهم نیست که در نهایت چه روشی را برای خوابیدن نوزاد خود انتخاب میکنید، دریافت مشاوره از پدر و مادرهایی با مشکل مشابه میتواند روند کار را برای شما بسیار آسانتر کند.
در این قسمت برخی از والدین، راهکارهای عملی خود را برای راحت خوابیدن نوزاد به اشتراک گذاشتهاند.
- هنگام خواب سر و صدای خانه را خیلی کم نکنید: نوزادان باید یاد بگیرند که با کمی سر و صدا بخوابند. منظورم از سر و صدا آهنگ دوبس دوبس با صدای بالا نیست، اما سعی کنید خانه را هم خیلی سوت و کور نکنید. همیشه بگذارید نوزاد هنگام خواب کمی گریه بکند و سپس به خواب برود.
- نوزاد را خوابآلود نگه دارید: نوزاد ما ده ماهه است و معمولاً از ساعت 8 شب شروع میکنیم دندانهایش را مسواک میزنیم، حمام میرویم و آنقدر بازی میکنیم که خسته شود. نکته اصلی اینجاست که تا زمان خواب با اینکه نوزاد خوابآلود است، ولی او را بیدار نگه میداریم. بدین ترتیب همیشه هنگام شب، آرام و بدون تنش میخوابد.
- دوقلوها را برای خواب کنار هم نگه دارید: بچههای ما دوقلو هستند، به توصیه پرستار، موقع شببیداری هر کدومشون، بچهها رو کنار هم میذاریم. خیلی خوابشون بهتر شد.
- به نوزاد خود فضای مناسب دهید: من قبلاً برای اینکه اطمینان پیدا کنم نوزادم پیشم هست گهواره رو نزدیک تخت خودم میذاشتم. اما انتقال گهواره اون به اتاق خودش باعث تغییر عادت خواب و راحت خوابیدنش شد. چند روز اول کمی ناراحت بود و زیاد گریه میکرد ولی بعد از یک هفته، خواب طولانی مدتی رو داشت.
- کیفیت هوای خانه را مطلوب کنید: اگر کیفیت هوا در خانه از نظر رطوبت و دما خوب نباشد، این امر روی تنفس کودک تاثیرگذار است و خوابیدن او را سخت میکند.
- سیگنال خواب بدید: ما هر وقت زمان خواب میرسه، ساعت 9.5 شب سیدی لالایی رو توی دستگاه میذاریم و اون متوجه میشه که زمان خواب رسیده. اگر هم گریه کنه کمی بغلش میکنیم و بعد توی گهوارهاش میذاریم.
خرید لوازم اتاق نوزاد از کارترزلند
اگر بهدنبال خرید وسایل باکیفیت برای اتاق خواب کودک خود هستید، کارترزلند بهترین انتخاب برای شماست. این فروشگاه معتبر، انواع محصولات استاندارد و ایمن را از جمله پتوی نرم و راحت، چوب لباسیهای مناسب سایز کودک و لوازم جانبی دیگر با طراحیهای جذاب و شیک ارائه میدهد. تمامی محصولات کارترزلند با مواد اولیه باکیفیت و مطابق با استانداردهای جهانی ساخته شدهاند.
شما برای بهبود کیفیت خواب نوزاد بدخواب چه پیشنهادهایی دارید؟
خوشحال میشویم در بخش کامنتها نظرات ارزشمند شما را مشاهده کنیم.
10 نقد و بررسی خواباندن نوزاد | 5 روش خواباندن نوزاد بدخواب
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
ممنون از مطلبتون. روش فربر رو حتما امتحان میکنم. تا حالا ندیده بودم.
در خدمتیم.
سلام. ببخشید بچه من همیشه موقع شیر خوردن میخوابه و معدش ریفلاکسم داره. چیکار کنم بهترشه؟
سلام. در ابتدا بهتره به مشاوره و پزشک اطفال مراجعه کنید و علت رفلاکس معده را جویا شوید. در ادامه بهتره هنگام شیر دادن دست خود را اندکی زیر سر نوزاد ببرید و سرش را بالا نگه دارید.
ممنون از مطلب. من خودم از ساعت 5-6 که بیحال میشه نمیزارم بخوابه باهاش بازی میکنم. ساعت 9-10 دیگه راحت خوابه خوابه.
بسیار عالی. ممنون از نگاه گرمتون.
بچه من قبل از اینکه دندونش دربیاد خیلی بی قراری میکرد و خوابوندنش سخت بود. کاریش نمیشه کرد مخصوصا موقع خوابیدن نوزاد بدخواب که اصلا مصیبتیه و طفلیا خیلی اذیت میشن. ولی نیازه و اینکه بعد حدود ده روز خیلی خوب شد دندوناشم کم کم دراومد.
ممنون از ارائه تجربیاتتون.
سلام. وقتتون بخیر… پسر من هشت ماهشه و چون از روز اول کولیک داشت تا ۴ ماه خیلی اذیت شدیم… چون پدرش باید ساعت ۵ صبح میرفت سزکار و تایم خیلی کمی داشت واسه خوابیدن من واسه اینکه بچه گریه نکنه و همسرم بتونه بخوابه همش تکونش میدادم توی بغلم تا بخوابه… الانم که هشت ماهشه متاسفانه باید فقط توی بغلم تکونش بدم و موقع خواب هم خیلی سخت میخوابه… و اینکه به خاطر این قضیه هر دو دستم درد گرفته…. دست درد دارم هر روز و نمیدونم چیکار کنم…
پسرم ۶ ماهشه، تو روند دندون درآوردنم هست.
از اول هادت کرده رو پا میخوابه، ولی الان دیگه واقعا خسته میشم و ازم انرژی میگیره، برا خوابیدن خیلی مقاومت میکنه و گریه میکنه که نخوابه.
نمیدونم چیکار کنم