گرچه واکسیناسیون کودکان یک امر ضروری است، اما اکثر مواقع این کار، با درد و بیقراری کودک همراه است. برای بسیاری از والدین، آرام کردن کودک هنگام واکسن زدن، مانند خواباندن نوزاد بدخواب، کاری بسیار سخت است. اما باید بدانیم تا قبل از تولد 2 سالگی نوزاد، حدود 20 دفعه به نوزاد واکسنهای مختلف زده میشود.
در این مقاله از سایت کارترزلند قصد داریم چندین راهکار عملی توصیهشده توسط متخصصان برای کاهش درد واکسن نوزادان را برای شما بیان کنیم و امیدواریم موثر باشد.
اگر شما هم از گریه نوزادتان بعد از تزریق واکسن، ناراحت و نگران میشوید و دنبال راهی برای تسکین درد جای واکسن نوزاد هستید، با ما همراه شوید.
- واکسیناسیون نوزاد چه اهمیتی دارد؟
- عوارض و اثرات احتمالی واکسیناسیون نوزاد
- 10 راهکار کاهش عوارض و تسکین درد واکسن نوزادان
- تسکین درد واکسن دو ماهگی
- کنترل تب نوزاد بعد از واکسن با تبسنج
واکسیناسیون نوزاد چه اهمیتی دارد؟
ما در مطلب [واکسیناسیون کودکان؛ سپری ایمن برای سلامتی فرزندتان] به طور مفصل دربارهی این که واکسیناسیون چیست و انواع مختلف واکس نوزادان صحبت کردهایم.
واکسنها حاوی ویروسهای غیرفعال یا ارگانیسم زنده ضعیف شده هستند و به نوزادان کمک میکنند تا آنتیبادیهایی برای محافظت در برابر عفونتهای مربوط به هر ویروس تولید کنند.
نوزادان صرفاً تا 6 ماهگی مواد محافظتکننده را از شیر مادر خود دریافت میکنند و بعد از آن در برابر ویروسهای خارجی محافظتی از خود ندارند.
واکسیناسیون به موقع بسیار مورد اهمیت است، چرا که کودکان بهخصوص در سنین نوجوانی در معرض بیماریهای جدی مانند سرخک، آبله مرغان و… هستند. بنابراین واکسن زدن به نوزاد را به تعویق نیاندازید و این خطر را به جان نخرید.
اکثر مرگو میرهای ناشی از بیماریهای ویروسی نیز مربوط به کشورهای در حال توسعه یا توسعه نیافته است. بهعنوان مثال آفریقا در سال 2018 تعداد یک میلیون و 759 هزار مورد ابتلا به سرخک و حدود 53 هزار مرگ و میر ناشی از سرخک را اعلام کرد. (منبع)
عوارض و اثرات احتمالی واکسیناسیون نوزاد
- واکنشهای موضعی مانند قرمزی، تورم و درد رایج در محل تزریق
- بیاشتهایی و بیقراری
- تب ناشی از واکسن حدود 24 ساعت بعد از تزریق بهوجود آمده و ممکن است حدود 1 تا 2 روز باقی بماند.
- به ندرت نیز واکنشهای آلرژیک به واکسن شدید است و باید فوراً به مراکز فوریتهای پزشکی منتقل شوند.
10 راهکار کاهش عوارض و تسکین درد واکسن نوزادان
- هنگام واکسن زدن، نوزاد خود را در آغوش بگیرید
- مطابق با تحقیقی که به تازگی در مجله معتبر Pediatrics منتشر شده است، نزدیکی والدین به نوزاد سبب حواسپرتی و آرامش وی میشود. حتماً نوزاد را در آغوش بگیرید تا بازو یا ران نوزاد قابل رویت باشد و پزشک بتواند واکسن را در جای مناسب تزریق کند.
- برای کاهش درد واکسن به نوزاد خود شیر یا غذا دهید
- تغذیه کودک ممکن است به کاهش درد بعد از واکسن کمک کند. مطالعهای اخیراً نشان میدهد نوزادانی که هنگام دریافت واکسن از شیر مادر خود تغذیه میکردند، کمتر گریه میکنند. اما توجه کنید به هیچ وجه تا ساعتی بعد از واکسن زدن به نوزاد شیر ندهید، چرا که احتمال استفراغ واکسن توسط نوزاد افزایش مییابد.
- از محلولهای شیرین استفاده کنید
- چندین مطالعه نشان داده است که ساکاروز یا قند نه تنها به کاهش عوارض جانبی دارو کمک میکند، بلکه میتواند به کاهش درد واکسن نوزاد نیز کمک شایانی بکند. شما میتوانید مقداری آب قند قبل از واکسیناسیون یا هنگام آن به نوزاد خود دهید. بهخصوص اینکه طعم قند را نوزادان زیر 6 ماه دوست دارند
- هرگز به کودکان زیر 12 ماه عسل ندهید، چرا که احتمال عفونت دستگاه گوارش وجود دارد. جهت مشاهده نیازهای تغذیهای نوزادان حدود 6 ماه به مقاله غذای نوزاد شش ماهه مراجعه کنید.
- حواس نوزاد را پرت کنید!
- به همین سادگی! ذهن کودک خود را منحرف کنید تا درد سوزن واکسن را متوجه نشود. پرت کردن حواس نوزاد توسط شما بزرگترین کمک و اقدامی است که میتوانید انجام دهید. وسایلی مانند اسباببازی مورد علاقه، آهنگی که دوست دارد یا انیمیشنی که او را خیره میکند را همراه خود بیاورید تا توجه او را به خود جلب کند.
- کرم و چسب بی حسی برای واکسن نوزاد
- در چسب بیحسی برای واکسن نوزاد به طور معمول از مواد بیحسی موضعی مانند لیدوکائین یا پرومیدین استفاده شده است که به پوست نوزاد کمک میکند تا قبل از تزریق واکسن احساس درد کمتری داشته باشد. این چسبها معمولاً ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از تزریق روی پوست محل تزریق قرار داده میشوند تا اثر بیحسی خود را بگذارد.
- کرمهای دارای بیحسی موضعی و اسپریهای خنککننده پوست نیز میتوانند به کاهش درد واکسن کمک کنند.
- نکته مهم: قبل از استفاده از هر کدام از این داروهای بیحس کننده حتماً ترکیب ساختاری آنها را با پزشک خود مطرح کنید.
- بعد از واکسن زدن پوست نوزاد را مالش دهید
- پس از واکسن زدن، پوست نزدیک به محل تزریق کودک خود را کمی (حدود 4 ثانیه) مالش دهید. تحریک پوست ناشی از ماساژ سبک، باعث کاهش درد واکسن در کودک میشود.
- برای جلوگیری از تب بعد از واکسن، از استامینوفن استفاده کنید
- دادن استامینوفن مخصوص کودکان قبل از تزریق میتواند به کاهش درد ناشی از واکسن منجر شود. همچنین استفاده از مسکن برای کاهش تب بعد از زدن واکسن هم مفید است.
- در هنگام واکسیناسیون نوزاد، خودتان نیز آرام باشید!
- تحقیقات نشان داده است رفتار والدین حدود 50 درصد از اضطراب کودک را نیز کنترل میکند. با دانستن این موضوع که درد واکسن نوزاد شما تنها یک ثانیه طول میکشد راحت باشید و این را بدانید که کودکتان تا سالها در برابر بسیاری از بیماریها ایمن خواهد بود.
- از کمپرس آب یخ استفاده کنید
- استفاده از کمپرس یخ میتواند به کاهش درد جای سوزن واکسن کمک کند. استفاده از خنککنندهها باعث بیحسی پوست شده و در نهایت درد محل تزریق را کاهش میدهد.
- بیشتر از مایعات استفاده کنید
- اگر فقط به کودک خود شیر میدهید، پس از واکسیناسیون نیز همین کار را ادامه دهید. اما اگر قبلاً تغذیه کودک را شروع کردهاید، ممکن است در 24 ساعت اول آنها فقط مایعات مصرف کنند و کمتر از حد معمول غذا بخورند. در چنین شرایطی، میتوانید از پوره، سوپ و غذای له شده و آبکی استفاده کنید.
تسکین درد واکسن دو ماهگی
واکسیناسیون دوماهگی شامل تزریق واکسنهای ضروری مانند واکسن دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت B و واکسنهای دیگر است که برای محافظت از نوزاد در برابر بیماریهای خطرناک ضروری هستند.
در واکسیناسیون دو ماهگی نوزاد، تزریق به صورت عضلانی یا زیرجلدی در ناحیه ران یا عضله پا انجام میشود. این واکسن معمولآ باعث درد، قرمزی یا تورم در محل تزریق میشود. برخی نوزادان ممکن است بعد از واکسیناسیون احساس بیقراری یا تب خفیف داشته باشند. برای کاهش درد واکسن دو ماهگی نوزاد، میتوانید از راهکارهای قسمت قبل یا مسکنهای توصیهشده توسط پزشک استفاده کنید.
کنترل تب نوزاد بعد از واکسن با تبسنج
داشتن تبسنج در خانه برای کنترل تب نوزاد بعد از تزریق واکسن یکی از کارهای ضروری است. پس از دریافت واکسن، ممکن است نوزاد دچار تب خفیفی شود که یک واکنش طبیعی به واکسن است. برای اطمینان از وضعیت سلامت نوزاد و کنترل تب، استفاده از تبسنج دقیق و قابل اعتماد اهمیت زیادی دارد. این وسیله به شما کمک میکند تا به سرعت و به دقت دمای بدن نوزاد را اندازهگیری کرده و در صورت لزوم اقدام به کاهش تب کنید.
برای اطلاع از دیگر محصولات مورد نیاز، میتوانید مقاله چک لیست وسایل ضروری سیسمونی را مطالعه کنید. برای راحتی بیشتر، توصیه میشود که تبسنج و سایر وسایل ضروری سیسمونی نوزاد را از فروشگاههای اینترنتی معتبر تهیه کنید.
فروشگاه اینترنتی کارترزلند با ارائه انواع محصولات با کیفیت و قیمت مناسب، انتخابی عالی برای خرید اقلام ضروری نوزاد است. از تبسنج گرفته تا لوازم بهداشتی و تجهیزات مراقبتی، شما میتوانید همه چیز را با اطمینان و بهراحتی از این فروشگاه خریداری کنید.
شما از چه ترفندهایی برای کاهش درد واکسن استفاده میکنید؟ به نظر شما برای درد واکسن نوزاد چی خوبه؟
آخرین دیدگاهها