راهنمای جامع غذای نوزاد

راهنمای جامع غذای نوزاد

دادن غذای جامد به نوزاد میتواند نقطه عطفی هیجان انگیزی برای ورود به مرحله ای از زندگی باشد که مزه های متفاوت و خوشمزه ای را برای کودک شما به همراه دارد. در این مقاله بصورت جامع و کامل به تمام نیاز های غذای نوزاد تا 1 سالگی میپردازیم و همه چیز در مورد تغذیه و نکات ایمنی را با شما در میان میگذاریم.

هنگامی که نوزاد شما حدودا بین 4 تا 6 ماهه است، شما باید کم کم شیردهی یا مصرف شیر خشک را برای بچه کم کنید و به عبارتی فرزندتان را به زودی برای غذای واقعی آماده کنید.


چه زمانی غذای جامد را شروع کنیم؟

زمان صحیح شروع غذا دادن به نوزاد

آکادمی اطفال آمریکا توصیه میکند که کودک را از سن 4 تا 6 ماهگی، کم کم به غذای جامد عادت دهید، اما پاسخ درست به این سوال، عبارت “بستگی دارد” است. برخی علائمی که میگویند کودک شما نیاز به غذایی جز شیر دارد:

  • نوزاد میتواند بایستد و یا نشسته سرش را بالا بگیرد.
  • کنجکاوی نوزاد به اطراف (حتی به آن چیزی که شما میخورید!)
  • نوزاد غذا را کامل میبلعد و به اصطلاح از زبانش بیرون نمیریزد.
  • بعد از دریافت میزان مشخص یک روز شیردهی همچنان گرسنه است. (8 تا 10 بار شیردهی با سینه یا 300 گرم شیر خشک)
  • نوزاد هنگام تعارف غذا، دهانش را باز کند.

به یاد داشته باشید که نیازی به عجله در این مرحله نیست. بیشتر نوزادان بین 5 تا 6 ماهگی آماده شروع غذای جامد میشوند.

به هیچ وجه تغذیه نوزاد با مواد جامد را قبل از 4 ماه شروع نکنید.


چگونه غذای جامد را به نوزاد معرفی کنیم؟

معرفی غذای نوزاد به کودک

سعی کنید شیردهی اصلی (تغذیه اول) را به مدت 6 ماه و همچنین شیردهی تکمیلی را تا زمانی که کودک شما یک ساله نشده است، ادامه دهید. معرفی مواد غذایی جامد بیشتر به خاطر آن است که نوزاد به جویدن غذا و بلعیدن آن عادت کند تا بعدها بتوان با استفاده از مواد مغذی درون غذاها، در جهت تامین نیاز و افزایش رشد نوزاد حرکت کرد.

به نوزاد اول صبح، قبل یا بعد از غذا یا هنگامی که شب باید بخوابد، شیر دهید. در ابتدا باید آزمایش کنید که فرصت مناسب کدام است. اگر فرزندتان زیاد شیر میخورد، سعی کنید قبل اینکه شیر دادن به اون را شروع کنید، ابتدا غذای مناسبی را به اون بدهید تا کم کم عادت کند. توصیه ما این است که تا 9 ماهگی، روزانه هر 3 تا 4 ساعت شیردهی انجام شود. بعد از 9 ماهگی دفعات شیردهی به هر 5 الی 6 ساعت یکبار کاهش یابد.

به محض این که کوچولوی شما مفهوم غذا خوردن را بفهمد و از زمان غذای نوزاد هیجان زده شود (این اتفاق معمولاً بین 6 تا 9 ماهگی می افتد)، او را به یک وعده صبحانه، ناهار و یا شام دعوت کنید. حتی اگر بعضی اوقات گرسنه نباشد، به اینکه سر یک تایم مشخصی غذا بخورد، عادت میکند.

هرگز کودک خود را مجبور به خوردن غذا یا در فشار قرار ندهید. اگر علاقه ای نشان نمیدهد، فقط او را از صندلی مخصوص غذا بلند کنید و بگذارید به امور دیگر بپردازد.

  • از 4 تا 6 ماهگی به او دو وعده که هر کدام شامل دو تا چهار قاشق است، بدهید.
  • از 7 تا 12 ماهگی به او سه وعده که هر کدام به مقدار یک مشت کودک باشد، بدهید. (کاملا نرمال است که کودک غذایی که شما برایش درست کرده اید را برخی روز ها نخورد، به تلاش و صبر ادامه دهید.)

مطالعه مقاله روبرو به شما پیشنهاد شده است: راهکار های عالی برای شستن لباس نوزاد


آمادگی بدن نوزاد برای دریافت غذا

آمادگی بدن نوزاد برای دریافت غذا

اندام ها و بدن کودک شما بین چهار تا شش ماهگی رشد می کنند. این نشان می دهد که بدن آنها از نظر جسمی برای پذیرش مواد جامد آماده است. فرایند بلوغ شامل موارد زیر است:

  • سیستم گوارشی: آنزیم های کمک به هضم غذا تولید میشوند.
  • سیستم ایمنی بدن: مکانیسم دفاعی روده کاملا آماده شده است.
  • دهان و زبان: کودک قادر است مواد غذایی را در دهان نگه داشته و با خیال راحت قورت دهد.
  • کلیه ها: کلیه های نوزاد اکنون میتوانند از پس افزایش بار مواد جامد بر بیایند.

نکات مهم غذای نوزاد

  • هنگام دادن غذای نوزاد، آرامش داشته باشید و صبوری کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که نوزاد با خیال راحت نشسته و زیاد هم گرسنه نیست.
  • صبور باشید. ممکن است دفعه اول نوزاد فقط یک قاشق بخورد، اما در دفعات بعدی بیشتر میشود.
  • آماده باشید! همه نوزادان هنگام یادگیری برای غذا خوردن آشفته میشوند.
  • هنگام غذا دادن به کودک بسیار مراقب خفگی باشید.
  • اگر کودک شما برای اولین بار از خوردن امتناع کرد، ظرف یک یا دو روز، دوباره سعی کنید.
  • قبل از معرفی غذاهای جدید همیشه چند روز صبر کنید.
  • غذا را در یک قاشق کوچک و ترجیحا رنگی به نوزاد بدهید.

اولین غذای نوزاد بر اساس سن

اولین غذای نوزاد

در مورد اولین غذاهای کودک هیچ قانون سختی وجود ندارد. غذایی شامل انواع میوه ها، سبزیجات و گوشت به هر ترتیب مهم نیست، مهم تر آن است که کودک به سلیقه های مختلف عادت کند.

غذای نوزاد شش ماهه | غلات با شیر مادر



سطح آهن ذخیره شده در بدن نوزاد حین رحم پس از تولد کاهش می یابد و آهن کودک در 9 ماهگی به کمترین حد خود می رسد. به همین دلیل استفاده از غلات غنی شده با آهن میتواند اولین غذای نوزاد خوبی باشد. ساده ترین دستورالعمل نیز ترکیب یک قاشق چای خوری غلات با چهار تا پنج قاشق چای خوری شیر مادر یا شیر خشک است.

کودک خود را مجبور به ادامه خوردن غذا نکنید. اگر فقط بعد از یک لقمه سر خود را تکان داد، رویش را برگرداند یا از باز شدن دهان امتناع کرد فقط یک هفته صبر کنید و دوباره امتحان کنید. زمانی که نوزاد شما به خوردن غلات رقیق عادت کرد، کم کم میزان آب یا شیر مادر آن را کم کنید تا غلیظ تر شود.

غذای نوزاد هفت تا نه ماهه | فینگر فود را آغاز کنید



این سن برای غذای نوزاد به نوعی دوران طلایی است. استفاده از انواع پوره ها مانند پوره موز، هویج یا مرغ برای شروع کار میتواند بسیار خوشایند کودک باشد. بر اساس نتایج تحقیقات در این دوره بهترین زمان برای استفاده از غذاهایی که احتمال بالایی برای آلرژی دارند است. بنابراین میتواند از مقدار کمی مواد مغذی آلرژی زا مانند بادام زمینی، تخم مرغ و لبنیات (حتما جوشانده شود.) استفاده کنید.

در این مرحله حتما توجه شود که صرفا با فینگر فود هایی نرم شروع کنید. اطمینان حاصل کنید که میوه و سبزیجات مورد استفاده در غذای نوزاد، حتما نرم و له باشند. استفاده از نمک و شکر را در غذای نوزاد بطور کامل منتفی کنید، سعی کنید به اینکه غذا را بدون چاشنی مضر بخورد عادت کند.

غذای نوزاد ده ماهه تا یک سالگی | غذای نرم، خرد و آسیاب شده

در این زمان بهتر است غذاهایی با بافت نرم و لطیف مانند ماست، سیب زمینی شیرین و موز له شده را به او بدهید. او همچنین میتواند آهن بیشتری دریافت کند، بنابراین از گوشت پوره شده انواع مرغ، گوسفند و بوقلمون در غذای نوزاد استفاده کنید.

غذاهای جامدی که به نوزاد نباید بدهیم.

از دادن مواد زیر به نوزاد خود جدا پرهیز کنید:

  • عسل: اگر عسل زود به کودک داده شود، میتواند موجب بیماری خطرناک (فلج) بوتولیسم شود.
  • شیر گاو: تا یک سالگی سعی کنید بجای شیر گاو از شیر مادر یا شیر خشک استفاده کنید. البته استفاده از شیر گاو استرلیزه در غذای نوزاد موردی ندارد.
  • مواد غذایی با خطر خفگی: تا 12 ماهگی از دادن انواع آجیل، کشمش، آب نبات، پاپ کورن، هات داگ و … به نوزاد بپرهیزید.

نکات مهم برای مدیریت زمان غذای نوزاد

  1. یک روال روتین ایجاد کنید.

کودک برای خوردن غذا به تمرکز احتیاج دارد. بنابراین یک برنامه مشخص را شروع کنید و در هنگام غذا خوردن دستانش را بشویید، به او آرامش دهید، در کنارش بنشینید، تلویزیون و هر موسیقی بلندی را خاموش کنید.

  1. شروع مصرف غذاهای جامد زمان بر است.

قطعا تا کودک شما با غذاهای جامد ارتباط برقرار کند، زمان زیادی میبرد. صبر یکی از صفات بارز و خداگونه مادران است. زمان همه چیز را حل میکند.

  1. برای کثیف شدن آماده باشید!

نوزاد شما به احتمال زیاد غذا را در همه جا خواهد ریخت. این اتفاق بسیار معمول است و لزوماً نشان دهنده عدم پسندیدن غذای نوزاد نیست.

  1. حواستون به آلرژی و حساسیت نوزاد باشه!

برای راحت تر شدن تشخیص آلرژی، هر بار فقط یک غذای جدید به کودک خود بدهید و سه یا چهار روز قبل از امتحان غذای دیگر صبر کنید. مراقب علائم واکنش آلرژیک مانند قرمز شدن، کهیر، خس خس سینه، تهوع، اسهال یا خون در مدفوع نوزاد باشید. اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید.


راهنمای تغذیه نوزاد (اینفوگرافیک)

اینفوگرافیک غذای نوزاد


نکات حرفه ای غذای نوزاد بعد از 8-9 ماه

در حالی که اولین مواد جامد کودک باید له شده و نرم باشند، آنها به زودی به تنوع در بافت و همچنین انواع غذا نیاز دارند. در این مرحله، نکات حرفه ای عبارتند از:

  • فینگر فود یا سبزیجات پخته شده را به او بدهید و تشویق کنید که خود با بافت آنها آشنا شود.
  • پیشرفت بافت از پوره شروع میشود و کم کم به سمت تکه های خورد شده ریز میرود.
  • بعد از 12 ماه کودک شما تقریبا آماده دریافت انواع غذاهای خانگی است.
  • همیشه تنوع در مقدار میوه، سبزیجات، گوشت ماهی و … را در وعده غذایی نوزاد رعایت کنید.
  • میتوانید پاستا و ماکارونی را به او معرفی کنید.

مطالعه مقاله روبرو به شما پیشنهاد شده است: گرفتن بچه از پوشک


10 ماده غذایی مناسب برای نوزاد زیر 1 سال

غذای مناسب برای نوزاد زیر 1 سال

  • خانواده توت ها

بچه ها همانند بزرگسالان اول از همه با چشم خود غذا را حس میکنند و چه چیزی زیباتر از توت فرنگی قرمز روشن یا زغال اخته است؟ توت های خرد شده یا میکس شده را به عنوان فینگر فود سرو کنید و یا آنها را بصورت پوره مخلوط کنید.

  • ماهی سالمون

مغز در حال رشد نوزادان نیاز به دریافت DHA که یک اسید چرب امگا 3 است، دارد. این اسید برای رشد شناختی ضروری است و ماهی سالمون مملو از اسید های DHA است. مقداری ماهی پخته و ریش ریش شده را به صورت پوره له کرده و با نان تست فینگرفود خوشمزه ای درست کنید.

  • بادام زمینی

طبق تحقیقات انجام شده، در سنین کودکی احتمال نشان دادن حساسیت آلرژیک به مواد غذایی مانند بادام زمینی زیاد است. شما بهتر است مقداری کره بادام زمینی را روی نان تست شده بمالید و آن را بصورت خیلی کم به نوزاد بدهید تا از واکنش آلرژیک احتمالی جلوگیری کنید.

  • پیاز و سیر

چه کسی می گوید شما باید به نوزاد غذاهای سنتی ندهید؟ سعی کنید همیشه مقادیر کمی از پیاز، تره و سیر را در غذای نوزاد خود بگنجانید. این مواد تقویت کننده عطر و طعم هنگام پخته شدن و همچنین سرشار از مواد مغذی و انواع ویتامین ها هستند.

  • اسفناج و سایر سبزیجات سبزبرگ

بیشتر نوزادان برای امتحان غذاهای جدید علاقه مند هستند. گاهی اوقات آنها چهره ای خندان دارند و بعضی اوقات رویشان را پس می زنند، اما شما پیشنهاد خود را رها نکنید؛ به ویژه هنگامی که صحبت از سبزیجات پر از مواد مغذی می شود. به زودی کودکتان به طعم اسفناج، کلم و کاهو عادت می کند و خیال شما را بابت آینده اش راحت میکند.

  • گوشت

اگر خانواده شما گوشت می خورند، از دادن آن به کودک خود اجتناب نکنید. گوشت گاو و گوسفند پر از پروتئین و روی هستند و به عنوان غذای نوزاد بسیار مناسبند. شما میتوانید آن را به صورت پوره و یا مخلوط با سیب زمینی یا پوره سبزیجات سبز سرو کنید.

  • غلات کامل

هیچ دلیلی برای محدود کردن تامین نشاسته نوزاد از طریق برنج وجود ندارد. غلات تهیه شده از جو دوسر، برنج قهوه ای یا سایر غلات سبوس دار را حتما امتحان کنید که به طور کلی فیبر بیشتری دارند و اغلب طعم بهتری هم دارند.

  • کدو مسما

پوره کدو حلوایی به یک دلیل خوب غذایی کلاسیک و بسیار مناسب برای نوزاد است: عطر و طعمی شیرین و سرشار از ویتامین A. بنابراین بسیار سریع مورد توجه سریع بچه ها قرار می گیرد.

  • تخم مرغ

با شش گرم پروتئین، چربی های سالم و مواد مفید برای سلامت چشم، تخم مرغ یک غذای عالی و کامل برای کودکان است. سعی کنید تخم مرغ آب پز (کاملا پخته شود.) را با سبزیجات مفید بعنوان غذای فینگر فود به نوزاد بدهید.

  • عدس و ماش

آیا می دانید عدس منبع شگفت انگیز آهن است؟ برخلاف لوبیا، عدس و ماش نیاز چندانی به خیساندن ندارند و به خوبی با انواع افزودنی های خوش طعم مانند سبزیجات، پودر کاری ملایم و گیاهان تازه ترکیب می شوند. (منبع : parents.com)


10 غذای بسیار خوشمزه برای کودک + دستور پخت

غذای خوشمزه برای کودک

زمانی که کودک شما اولین نشانه میل به خوردن غذاهای مختلف یا علاقه به آشپزی را از خود بروز میدهد، شما عاشق این دستور العمل ها برای آشپزی میشوید. همچنین کودکان شما میتوانند با راهنمایی ساده، آسان و استفاده حداقلی از وسایل آشپرخانه، برای خود غذا های ساده، خوشمزه و مغذی درست کنند. در ادامه 10 دستور العمل کامل و ساده پیرامون غذای کودک را مرور میکنیم:

  1. ساندویچ کره بادام زمینی و موز

مواد لازم:

¼ فنجان کره بادام زمینی، 2 قاشق غذاخوری عسل طبیعی، ¼ قاشق چای خوری پودر دارچین، 2 قاشق غذاخوری چیپس شکلات، 4 نان تست گندم یا جو کامل، 1 موز متوسط.

دستور پخت:

کره بادام زمینی، چیپس شکلاتی، دارچین و عسل را مخلوط کنید. مخلوط بدست آمده را روی نان جو بمالید و روی آن حلقه های موز قرار دهید. در صورت تمایل میتوانید طرح های مختلفی به ساندویچ خود دهید. این ساندویچ حدود 500 کالری در هر وعده غذایی دارد و حاوی مواد مغذی مانند فیبر، سدیم، کربوهیدرات و پروتئین است.

  1. چوب شور شکلاتی با جوی دو سر

مواد لازم:

1 بسته شکلات تخت، دو بسته چوب شور کنجدی و یک فنجان جو دو سر پرک

دستور پخت:

شکلات را شکسته و درون ظرفی قرار دهید و آن را داخل ماکروویو بگذارید تا آب شود. سپس چوب شور را تا نصفه درون آن فرو ببرید و بعد از آن داخل ظرف جو دوسر بکنید و داخل یخچال قرار دهید تا خنک و سفت شود. هر چوب شور شکلاتی خوشمزه حاوی 120 کالری، حدود 200 میلی گرم سدیم و 3 گرم پروتئین است.

  1. پیتای میوه و کره بادام زمینی

مواد لازم:

¼ فنجان کره بادام زمینی، ¼ قاشق چای خوری جوز هندی و دارچین، 2 نان پیتا که نصف شده باشد، نصف سیب و موز.

دستور پخت:

در یک کاسه کوچک، کره بادام زمینی و ادویه ها را با هم مخلوط کنید و سپس داخل نان پیتا پهن کنید. داخل نان را با اسلایس های موز و سیب خرد شده پر کنید. هر نصف نان پیتا طبق این رسپی حاوی 320 کالری و 300 میلی گرم سدیم و 12 گرم پروتئین است.

  1. رول بیکن و مرغ

مواد لازم:

2 عدد سینه مرغ پخته شده و خرد شده، 3 قاشق غذا خوری پنیر خامه ای، 4 عدد بیکن سرخ شده، 6 عدد نان تورتیلا

دستور پخت:

مرغ، پنیر خامه ای و بیکن را مخلوط کنید و روی نون تورتیلا پخش کنید و آن را رول کرده و داخل سلفون و در یخچال نگهداری کنید. بعد از یک ساعت آن را برش دهید تا مانند شکل قابل مصرف بشود، نوش جان. هر رول حاوی 43 کالری، 100 میلی گرم سدیم و 3 گرم پروتئین است.

  1. ترتیلای پنیری با سس سالسا ملایم

مواد لازم:

4 عدد نون ترتیلا، 1 تا 2 فنجان پنیر مکزیکی و نصف فنجان سس سالسا ملایم

دستور پخت:

نان ترتیلا را روی سینی فرد قرار داده و پنیر مخلوط شده با سس سالسا را روی آن پخش و نان ها را تا کنید. سپس 3 دقیقه بگذارید داخل فر تا نان ها طلایی رنگ شوند. سپس آن ها را برش دهید و در کنار فرزندتان با سس سالسا میل نمایید. هر برش نان ترتیلای پنیری حاوی 220 کالری، 400 میلی گرم سدیم و 9 گرم پروتئین است.

  1. وافل بوقلمون

مواد لازم:

3 اونس پنیر خامه ای، ¼ فنجان زغال اخته نرم شده، 1 قاشق غذا خوری شربت افرا، ¼ قاشق چای خوری فلفل سیاه، 8 عدد نان سفید، 250 گرم فیله بوقلمون و 2 قاشق غذا خوری کره نرم

دستور پخت:

در یک کاسه کوچک، پنیر خامه ای، سس زغال اخته، شربت و فلفل را بریزید و هم بزنید. روی یک برش نان کره و روی برش دیگر فیله بوقلمون را قرار دهید. سپس سس بدست آمده را روی بوقلمون پخش کنید و دو تیکه را روی هم قرار دهید و در دستگاه پخت وافل بین 2 تا 3 دقیقه قرار دهید. این وافل خوشمزه حاوی 400 کالری، 1 گرم سدیم و 23 گرم پروتئین است.

  1. سیخ انگور، موز و ساندویچ

مواد لازم:

2 عدد ساندویچ نان تست و کره بادام زمینی خرد شده به قطعات کوچک، 4 سیخ چوبی، 1 خوشه انگور عسگری و موز متوسط.

دستور پخت:

خیلی ساده نان های تست، موز و انگور را به سیخ چوبی بزنید و با تزئین زیبا، آماده برای میل کردن بکنید. هر سیخ حاوی 400 کالری، 300 میلی گرم سدیم و 13 گرم پروتئین است.

  1. اسموتی توت فرنگی و لیمو

مواد لازم:

نصف فنجان ماست توت فرنگی، نصف فنجان شیر پر چرب، 2 تا 4 قاشق آب لیموی تازه، 1 قاشق غذاخوری عسل طبیعی، 6-8 عدد توت فرنگی و ¼ قاشق چای خوری دارچین.

دستور پخت:

همه مواد را داخل مخلوط کن ریخته و مخلوط بدست آمده را با تزئین توت فرنگی حلقه شده در کنار فرزندتان میل کنید. هر یک لیوان از این اسموتی حاوی 180 کالری، 65 میلی گرم سدیم و 5 گرم پروتئین است.

  1. ساندویچ تخم مرغ ماکروفری خوشمزه

مواد لازم:

1 بیکن آماده طبخ، 1 عدد تخم مرغ، 1 قاشق غذاخوری سس سالسا ملایم، 1 ورق پنیر چدار کم چرب، 1 عدد نان گندم همبرگری و 3 برگ اسفناج.

دستور پخت:

بیکن و تخم مرغ را سرخ کرده و پنیر را داخل فر آب کنید. سپس اسفناج و سس سالسا را داخل نان همبرگری پخش کنید و سه ماده قبل را روی آن قرار دهید و همبرگر شما آمادست. این همبرگر خوشمزه حاوی 200 کالری، 750 میلی گرم سدیم و 17 گرم پروتئین است.

  1. همبرگر سیب و کره بادام زمینی

مواد لازم:

2 سیب متوسط، نصف فنجان کره بادام زمینی، چیپس شکلاتی و اسمارتیز

دستور پخت:

سیب ها را حلقه ای برش دهید و روی آنها مقداری کره بادام زمینی پخش کنید. سپس برای تزئین از اسمارتیز و چیپس شکلاتی استفاده کنید.


شما هم میتواند رسپی های مورد علاقتون و سایر نکاتی که ممکن است ما از قلم انداخته باشیم را برای ما کامنت کنید.

4 نقد و بررسی راهنمای جامع غذای نوزاد

  • فاطمه انصاریدی ۳۰, ۱۳۹۹ در ۱۵:۳۵

    واقعا عاااالی
    مخصوصا بخش رسپی های جدیدی غذای بچه که یاد گرفتم. ممنون

    پاسخ
  • مهسا محمدیدی ۳۰, ۱۳۹۹ در ۱۵:۳۶

    حریره بادام هم برای کودک بسیار مفیده.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *