ماساژ کودک

ماساژ دادن، نوعی نوازش است که در هر سنی انجام می‏‌شود اما ماساژ کودک بهتر است توسط والدین و البته زیر نظر یک متخصص انجام شود. چرا که هر نوع ماساژی به هر روشی نمی‌تواند برای نوزاد مناسب باشد. باید والدین با روش صحیح ماساژ دادن کودک خود آشنا باشند.

 

ماساژ چه فوایدی برای کودکان دارد؟

ماساژ دادن کودک، به خصوص در زمانی که می‌خواهد بخوابد، از اهمیت زیادی برخوردار بوده و باعث خواب بهتر او خواهد شد. زمانی‌که والدین با استفاده از ماساژ با کودک خود تماس پیدا می‌کنند، اضطراب و تشویش را از او دور خواهند کرد. حتماً دیده‌اید که در زمان شروع به ماساژ گریه‌های کودک آرام می‌شود.
ماساژ نوزاد تقویت ماهیچه‌های او را به دنبال دارد. علاوه بر این باعث می‌شود که مفاصل نوزاد منعطف شوند.
ماساژ کودک در مواردی باعث رفع مشکلات مربوط به دستگاه گوارش نیز می‌شود. هضم و دفع در نوزادانی که توسط والدین خود به طور مرتب ماساژ داده می‏‌شوند، بهتر انجام می‏‌شود. بهبود گردش خون، تنظیم خواب و افزایش وزن بدن از دیگر اثرات ماساژ کودک است.

چگونه برای ماساژ نوزاد آماده شویم؟

  • برای آنکه بتوانید چند دقیقه ماساژ عالی را برای نوزادتان فراهم کنید، بهتر است محیط را آماده کنید.
  • پنجره‌ها را ببندید تا دمای اتاق در سطح مطلوبی تنظیم شود. تقریباً دمای ۲۴ درجه انتخاب مناسبی است.
  • سعی کنید یک محیط آرام و بی‌سر و صدا را برای ماساژ دادن نوزاد انتخاب کنید.
  • وسایل مربوط به نوزاد را (مانند روغن، حوله، لباس و پوشک) آماده کنید.
  • ناخن‌هایتان را کوتاه کنید تا باعث ایجاد خراش روی پوست نوزاد نشود.
  • سعی کنید ماساژ کودک را از یک متخصص یاد بگیرید تا باعث بروز مشکلات مختلف در فرزندتان نشود.

 

بهترین زمان برای ماساژ نوزاد

ماساژ دادن در هر زمانی، نمی‌تواند باعث آرامش نوزاد شود. نوزاد شما باید کاملاً سیر باشد. معمولاً کمی قبل از خواب نوزاد یا تقریباً بعد از گذشت یک ساعت از غذا خوردنش، بهترین زمان ماساژ دادن اوست. البته باید کودک شما حوصله ماساژ را نیز داشته باشد که این موضوع را خودتان به مرور متوجه خواهید شد.

 

روغن مورد نیاز برای ماساژ

برای ماساژ نوزاد باید حتماً از یک روغن استفاده کنید تا دستان شما راحت‌تر روی سطح بدن نوزاد حرکت کند. سعی کنید روغنی را استفاده کنید که به صورت خوراکی بوده و عطری نداشته باشد. در این صورت حتی اگر این روغن وارد دهان نوزاد شود، مشکلی برای او پیش نخواهد آمد.

روغن خردل و بادام زمینی را به هیچ عنوان استفاده نکنید، چرا که ممکن است سوزش و ایجاد واکنش‌های آلرژیک را برای نوزاد به همراه داشته باشد. می‌توانید در مورد نوع روغن از پزشک کودک کمک بگیرید.

 

تمرین ماساژ قبل از شروع

زمانی‌که می‌خواهید کار ماساژ دادن نوزاد را یاد بگیرید ، بهتر است ابتدا از پاهای او شروع کنید. به عنوان مثال در حین تعویض نوزاد می‌‏توانید ماساژ دادن پا را تمرین کنید. زمانی که میزان فشار وارده به نوزاد دستتان آمد، می‏‌توانید به مرور به نقاط دیگر بدن او بپردازید.

ماساژ کودک - ماساژ پای نوزاد

لمس پا در هنگام تعویض پوشک یک نقطه‌ شروع عالی برای ماساژ کودک است. برای دفعات اول، بهتر است، به لمس پا‌های کودکتان اکتفا کنید. تا بعد از مدتی به یک الگوی روتین برای ماساژ برسید.

 

ماساژ کودکان نارس

در کودکان نارس عمل ماساژ دادن اهمیت بیشتری دارد. این کار باعث رشد بهتر آنها خواهد شد و عملکرد معده را بهبود می‌بخشد. علاوه بر این ضربان قلب نوزاد را تنظیم می‌کند. البته معمولاً نوزادان نارس آسیب‌پذیرتر هستند و باید حتماً ماساژ دادن آنها را زیر نظر یک متخصص انجام دهید.

 

چند نکته مهم برای ماساژ نوزاد

  • دقت داشته باشید که به هیچ عنوان نباید فشار زیادی را در هنگام ماساژ به نوزاد وارد کنید.
  • روغن را در گوشه‌ای از بدن او تست کنید که به آن حساسیت نداشته باشد.
  • دمای روغن نباید سرد یا خیلی گرم باشد.
  • برای ماساژ، دست‌هایتان باید کاملاً تمیز باشد.
  • از یک فرد با تجربه در زمینه ماساژ دادن نوزاد کمک گرفته و با روش ماساژ دادن او آشنا شوید.
  • در هنگام ماساژ، نوزاد را روی یک سطح نرم و صاف قرار دهید.

 

آموزش ماساژ دادن نوزاد

  1. بهتر است شروع ماساژ کودک از قسمت قفسه سینه باشد. با انگشتان شست خود حرکاتی دایره‌ای را از زیر گردن نوزاد شروع کرده و به دو سمت قفسه سینه بروید. این حرکت باید بسیار آرام باشند و هیچ فشاری را روی نوزاد ایجاد نکند.آموزش ماساژ کودک
  2. پس از آن نوبت به دست‌ها می‌رسد، ماساژ دست را از مچ او تا زیر بغل انجام دهید. مفاصل، انگشتان و تمام نقاط دست نوزاد را به آرامی لمس کرده و ماساژ دهید.
  3. برای ماساژ شکم نوزاد از قسمت بالای ناف او ماساژ دادن را شروع کنید. با انگشت خود با حرکاتی دایره‌ای، پوست شکم کودک را لمس کنید.
  4. نوبت به پا‌ها که رسید، از قسمت ران شروع کنید و تمام قسمت‌های پای او را لمس کنید. کف پا را نیز با حرکاتی آرام ماساژ دهید. بهتر است این حرکات از نوک انگشتان تا انتهای کف پا باشد.
  5. آخرین نقطه نیز مربوط به ماساژ کمر نوزاد است. کف دست خود را روی کمر بگذارید و به صورت دایره‌ای این قسمت را ماساژ دهید.

ماساژ کمر نوزاد

تمام حرکاتی که عنوان شد، باید پشت سر هم و بدون وقفه انجام شده و در حد لمس کردن نوزاد باشد. برای ماساژ دادن کودک باید زمانی بین ۵ تا ۱۵ دقیقه را در نظر بگیرید.

حرکات کششی کودک پس از ماساژ

زمانی که کار ماساژ تمام شد، حرکات کششی را آغاز کنید:

  1. پا‌هایش را به آرامی بکشید.
  2. دست‌هایش را به سمت بیرون ببرید و برای لحظاتی در همان حال قرار دهید.
  3. دست‌ها را به صورت ضربدری در قسمت سینه جمع کنید و برای لحظاتی نگه دارید.
  4. دست‌ها را به سمت بالا ببرید و برای لحظاتی به همان حال نگه دارید.
  5. پا‌ها را در شکم نوزاد جمع و صاف کرده و چندین بار این کار را انجام دهید.

دقت داشته باشید که تمام این حرکات باید به آرامی انجام شود.

چه زمانی برای ماساژ کودک مناسب نیست؟

زمانی که نوزاد شما بیمار است یا دمای بدن او بالاست، نباید او را ماساژ دهید. در مقابل، آرامش مورد نیازش را با در آغوش گرفتنش به او هدیه دهید. زمانی که کودک تمایل به بازی کردن دارد، هنگامی که کودک گرسنه است، یا تازه غذا خورده او را ماساژ ندهید.

سخن پایانی

اگرچه حرکات کششی و ماساژ را والدین زیادی روی نوزادان خود پیاده می‏‌کنند، اما شاید بسیاری از آنها اصولی نباشد. موضوع مورد بحث ما در این مطلب انجام صحیح ماساژ نوزاد بود. دقت داشته باشید که تمام این حرکات باید به آرامی انجام شود. در غیر این صورت کودک دیگر تمایلی به ماساژ نخواهد داشت.

 

مطالب پیشنهادی برای مطالعه والدین:

دیدگاهتان را بنویسید