تغذیه در بارداری یکی از نکات مهم در سلامت کودک و مادر در دوران بارداری و زایمان محسوب میشود. هنگامی که تصمیم به بچهدار شدن میگیرید، در هر سن و شرایطی که باشید باید به تغذیه خود اهمیت بدهید، امروزه با پیشرفتهای علمی و پزشکی با کمک مشاوره تغذیه در بارداری میتوانید دوران بارداری کنترلشدهای داشته باشید و از سلامت خود و فرزندتان مطمئن شوید و حتی در مواردی جنسیت کودک را بدانید.
اگر چنانچه باردار هستید و یا تصمیم به بارداری دارید، این مطلب به نکات مهمی در مورد تغذیه صحیح در دوران بارداری میپردازد و بررسی خواهیم کرد که چه مواد آلی برای رشد کودک مفید و ضروری است. با کارترزلند همراه باشید.
فهرست:
نقش تغذیه در بارداری
همانطور که میدانیم جنین در دوران بارداری تمام مواد مورد نیاز خود را از بدن مادر تأمین میکند و برای رشد و نمو به انواع ویتامینها، آهن، کلسیم، پروتئین و… نیاز دارد، که این مواد از طریق تغذیه غذا در بارداری به بدن مادر و در نهایت به جنین میرسد. بنابراین باید مادر دارای یک تغذیه خوب در بارداری باشد تا هم خودش دچار کمبود مواد غنی و آلی نشود و هم این مواد به اندازه کافی برای داشتن رشد طبیعی به جنین برسد و کودکی سالم به دنیا بیاورد.
پس در ابتدای امر که تصمیم به بچهدار شدن میگیرید بهتر است اول با یک دکتر تغذیه در بارداری مشورت کنید، به خصوص کسانی که دارای حاملگیهای خطرناک هستند و بیماری خاص دارند، باید رژیم بارداری خود را زیر نظر پزشک شروع کنند.
مثلاً افرادی که خواهان نوزاد پسر هستند، تحت شرایط ویژه، با تغذیه در بارداری پسر تا حدود زیادی میتوانند صاحب نوزاد پسر شوند. با داشتن یک مشاور تغذیه در بارداری و یک برنامهریزی دقیق برای چگونگی تغذیه در ماه اول بارداری و قبل از آن، میتوان جنسیت را تعیین کرد.
یک رژیم سرشار از مواد غذایی پتاسیمدار مانند موز، ماهی قزلآلا، آووکادو و… که محیط رحم را قلیایی میکنند، ممکن است شانس شما برای پسردار شدن را افزایش دهد.
تغذیه صحیح در بارداری
داشتن تغذیه سالم در بارداری بسیار مهم است، یعنی از مواد سالم، طبیعی و مفید استفاده شود.
بهطور طبیعی، در ماههای اول بارداری، 300 کالری بیشتر از روزهای عادی، کافی خواهد بود. پس هدف زیاد خوردن نیست، بلکه خوردن موادی است که به رشد جنین کمک کند. این مقدار در ماههای بالاتر تا 600 کالری در روز افزایش خواهد یافت.
بین 13 تا 18 کیلو اضافه وزن در طول بارداری طبیعی است، اما اگر خیلی بیشتر یا کمتر از آن باشد حتماً با پرشک خود مشورت کنید.
تغذیه در بارداری چند قلویی بسیار مهم است، چرا که مادر به جای اینکه 2 نفر باشد الان 3 نفر و شاید بیشتر است، پس باید در تغذیه خود بسیار دقت کند تا بچههایی با وزن مناسب به دنیا بیاورد. البته نیازی به چند برابر غذا خوردن نیست، همین که رژیمی از مواد طبیعی و سالم داشته باشد کافی است.
4 ماده مهم تغذیه در ماههای بارداری
برنامه تغذیه در ماه اول بارداری بسیار مهم است تا سلولهای بنیادی جنین شکل بگیرند و اندامهای مهم شروع به رشد کنند. همچنین تغذیه در ماه پنجم بارداری، اهمیت بالایی دارد چرا که اندامها درحال رشد نهایی و تکمیلی خود هستند.
در برنامه غذایی خود به این 4 ماده مهم و ضروری برای رشد جنین توجه ویژه کنید:
1. اسید فولیک
اسید فولیک که یکی از ویتامینهای گروه B است، مصرف آن در دوران بارداری حدود ۶۰۰ میکروگرم در روز باید باشد. وجود این ماده از نقصهای مادرزادی در مغز و نخاع جنین جلوگیری میکند.
بنابراین لازم است حداقل یک ماه قبل از بارداری غذاهای دارای این ماده را در برنامه خود بگذارید. این غذاها شامل سبزیجات دارای برگ سبز، غلات غنیشده، نان، لوبیا و مرکبات است. همچنین مکملهای دارویی آن موجود است که با دستور پزشک میتوانید استفاده کنید.
اسید فولیک در تغذیه تالاسمی مینور در بارداری بسیار نقش مهمی دارد و کمک میکند تا تقصهای لوله عصبی و انواع کمخونیها در جنین کنترل شود.
یکی دیگر از بیماریهای شایع در بین خانمها کبد چرب است، که اگر مبتلا به آن هستید در برنامه تغذیه کبد چرب در بارداری خوردن میوه و سبزیجات تازه در هر وعده و حذف غذاهای تراریخته میتواند کمک کند تا بر روی جنین اثر نگذارد.
مصرف اسید فولیک در ماههای اول بارداری که رشد جنین سریع است بسیار حیاتی و مهم است
2. پروتئین
یکی دیگر از مواد بسیار مهم پروتئین است که نقش مهمی در تشکیل و پرورش اندامهای جنین به خصوص قلب و مغز دارد. پس به مقدار فراوان در رژیم غذایی در دوران باردای باید باشد.
منابع غذایی غنی از این ماده شامل گوشت، مرغ، ماهی، لوبیا و نخودفرنگی میباشد. همچنین میتوانید در رژیم روزانه تخم مرغ و آجیل را قرار دهید که منابع سرشار از مواد مغذی و پروتئین هستند.
باید دقت شود که گوشتها کاملاً پخته باید مصرف شوند و از خودن خام و نیمپز آنها خودداری کنید، چرا که ممکن است دچار مسمومیت غذایی شوید.
در مورد ماهیها هم حتماً از ماهیهایی با میزان جیوه کم استفاده کنید که بهترین نوع آن ماهی قزلآلا و سالمون است، بقیه انواع ماهی دارای جیوه زیاد هستند که روی سلامت جنین تاثیر میگذارند .
3. آهن
زنان باردار به میزان آهن بیشتری نیاز دارند، چرا که مقادیر اضافی آن برای تولید خون و تأمین اکسیژن جنین مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده را از غذاهای طبیعی مانند گوشت، مرغ، ماهی، نخود فرنگی، لوبیا و غلات غنیشده با آهن میتوان تأمین کرد اما چون میزان زیادی نیاز است، معمولاً در دوران بارداری پزشک، قرص آهن تجویز میکند تا کمبود آن جبران شود. بهتر است که این قرصها با ویتامین c مثل یک لیوان آب پرتقال طبیعی و تازه مصرف شوند.
4. کلسیم:
این ماده معدنی برای رشد استخوان و دندان نوزاد بسیار مهم است و اگر به مقدار لازم مصرف نشود، جنین برای تأمین کمبود خود از کلسیم مادر استفاده میکند و بعدها مادر دچار پوکی استخوان و دردهای مفصلی خواهد شد. بنابراین برای حفظ سلامت خود حتماً کلسیم به مقدار کافی مصرف کنید.
این ماده در شیر، ماست، پنیر، آب میوهها و غذاهای غنیشده با کلسیم و ویتامین D، ساردین یا ماهی آزاد و برخی از سبزیجات موجود است.
با دستور پزشک میتوانید از قرصها و مکملهای کلسیم در دوران بارداری استفاده کنید.
برای کنترل فشار خون در دوران بارداری از غذاهایی که دارای کلسیم، پتاسیم و منیزیم هستند، استفاده کنید. معمولاً از هفته 20 به بعد عوارض فشار خون رویت میشود، اما با تغذیه مناسب میتوانید آن را کنترل کنید.
کلام آخر
با رعایت اصول تغذیه صحیح در تمام ماههای بارداری و استفاده از غذاهای طبیعی و سالم میتوانید هم سلامت خود و هم جنین را تضمین کنید و از بسیاری از مشکلات بعدی جلوگیری کنید.
امیدواریم دوران بارداری خود را به سلامت طی کرده و اگر قصد خرید سیسمونی برای نوزادتان را دارید، سایت کارترزلند با متنوعترین لباسهای برند کارترز اصل و دیگر لوازم مورد نیاز نوزاد، در خدمت شماست.
شما از دوران بارداری خود چه تجربیاتی دارید؟ و یا اگر در شرف بارداری هستید، چه اقداماتی برای تغذیه مناسب انجام میدهید؟ نظرات و تجربیات خود را در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
مطالب پیشنهادی برای مطالعه مادران:
2 نقد و بررسی اهمیت تغذیه در دوران بارداری
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
خیلی ممنون بابت نکات خوبی که بیان کردید.
خواهش میکنم