یبوست نوزاد

یبوست یکی از بیماری‌های شایع گوارشی است که می‌تواند هر کسی را درگیر کند. کودکان و نوزادان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و ممکن است دچار یبوست شوند. همان‌طور که می‌دانید گریه و بی‌تابی نوزادان و کودکان برای خانواده‌ها ناراحت‌کننده است. از طرفی نوزاد توانایی بیان مشکلات خود را نداشته و اگر مشکل او حل نشود، به گریه‌کردن ادامه خواهد داد.

یکی از دلایلی که ممکن است کودک را بی‌تاب کند، یبوست است. اما چگونه می‌توان دلیل بی‌تابی او را تشخیص داد؟ کدام علائم در کودک نشان‌دهنده یبوست است? برای رفع یبوست نوزاد چه کارهایی باید انجام دهیم؟

برای پاسخ به این سؤالات در ادامه مطالب همراه ما باشید. زیرا در این مقاله درباره درمان یبوست نوزاد و علائم و همه چیز درباره آن سخن گفته‌ایم و شما را در این مورد به طور کامل راهنمایی کرده‌ایم.

آنچه در این مطلب مطالعه خواهید کرد:

علائم یبوست نوزادان و کودکان

زمانی که کودک گریه می‌کند اطرافیانش به‌خصوص مادر کودک برای آرام‌کردن او تلاش می‌کند. مادر همواره به دنبال دلیل گریه بوده و با رفع آن به آرام‌گرفتن نوزاد کمک می‌کند. یکی از این دلایل یبوست و دل‌پیچه نوزاد است. اگر چه یبوست در نوزادان زیاد شایع نیست، اما ممکن است هر کودکی را درگیر کند. برای همین بهتر است که با علائم یبوست نوزاد یک ماهه و بزرگ‌تر از آن آشنا شوید.

کودک شما اگر علائم زیر را داشت، نشان‌دهنده یبوست و درد در قسمت شکم است. شما نیز باید هر چه زودتر برای درمان آن اقدام کنید.

  • مدفوع خشک و سفت با حجم کم: اگر مدفوع کودک شما حالت خشک و سفت داشته باشد نشان از یبوست دارد. زیرا نوزادان معمولاً مدفوع شلی دارند و مقدار آن زیاد است.
  • درد و ناراحتی هنگام دفع: اگر نوزاد دفع سختی داشته باشد، دچار درد و ناراحتی شده و درنتیجه گریه می‌کند.
  • طولانی‌شدن فاصله‌های دفع: اگر بین دفعات مدفوع نوزاد فاصله زیادی بود نشان‌دهنده یبوست شدید نوزاد است. این فاصله حتی می‌تواند تا 2 الی 3 روز طول بکشد.
  • خونریزی از مقعد: بدن و پوست کودک ظریف و لطیف است. اگر دچار یبوست شود ممکن است دچار خونریزی از مقعد شود.
  • بی‌اشتهایی: یبوست ممکن است سبب ناراحتی دستگاه گوارش نوزاد و بی‌اشتهایی در او شود.
  • زور زدن و قرمزشدن نوزاد: اگر کودک شما زیاد زور می‌زند و چهره او زمان زور زدن قرمز می‌شود، ممکن است علت آن یبوست باشد.

نکته: توجه کنید که همه این موارد یک‌جا مشاهده نمی‌شود. ممکن است یک یا چند مورد از آن‌ها در کودک شما دیده شود.

علت یبوست نوزادان

با اینکه یبوست در نوزادان زیاد رخ نمی‌دهد، اما با این حال ممکن است شاهد یبوست نوزاد یک ماهه و حتی بزرگ‌تر باشیم. یبوست نوزاد می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. زیرا علت یبوست نوزاد سه ماهه با علت یبوست نوزاد هفت ماهه بسیار متفاوت است.

نوزاد زیر شش ماه فقط با شیر مادر و شیرخشک تغذیه می‌شود. این در حالی است که کودک بالای شش ماه با مواد غذایی به‌غیراز شیر مادر هم تغذیه می‌شود؛ بنابراین یبوست نوزاد و کودکان دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد که در ادامه همه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

یبوست با شیرخشک

اکثر نوزادان در هنگام شروع مصرف شیرخشک دچار یبوست می‌شوند. هضم شیرخشک برای کودک اندکی سخت بوده و او را با مشکلات گوارشی مواجه می‌کند. بدن و دستگاه گوارش کودک ممکن است به برند خاصی از شیرخشکی که می‌خورد واکنش نشان دهد و سبب یبوست شود. همچنین درست استفاده نکردن از شیشه شیر کودک در ایجاد نفخ و ابتلا به یبوست ممکن است تأثیرگذار باشد.

مخصوصاً والدین نوزادانی که از همان ابتدا شروع به خوردن شیرخشک می‌کنند در اکثر مواقع دنبال روش‌هایی برای درمان یبوست نوزاد یک ماهه هستند.

یبوست نوزاد با قطره آهن

یک علت یبوست نوزاد می‌تواند قطره آهن باشد. بهتر است قبل از شروع مصرف قطره آهن با پزشک مشورت کنید. ممکن است در کنار آن یک داروی یبوست نوزاد یا راه‌کارهای مناسب تجویز کند.

یبوست با تغییر در رژیم غذایی

یکی از دلایل اصلی یبوست نوزاد شش ماهه تغییر رژیم غذایی کودک و خوردن مواد غذایی جدید است. کودک بعد از ماه ششم شروع به خوردن غذاهایی غیر از شیر مادر می‌کند. پس بهتر است مناسب با معده و دستگاه گوارش ضعیف نوزاد برایش غذا تهیه کنید و مواد جدید را یک به یک به رژیم غذای کودک اضافه کنید.

یبوست به دلیل عدم مصرف مایعات کافی

شیر مادر، شیرخشک و آب، جزء مایعات مناسب برای نوزادان هستند. در کنار غذاهای کمکی حتماً از مایعات گفته‌شده برای نرم‌شدن روده کودک استفاده کنید.

یبوست به دلیل تغذیه نادرست مادر

غذایی که مادر می‌خورد اثرات مستقیمی روی شیر او خواهد داشت؛ بنابراین بهتر است از خوردن غذاهایی که باعث ایجاد یبوست می‌شوند خودداری کند. تغذیه سالم مادر با مواد غذایی فیبردار، یک درمان طبیعی یبوست نوزاد است.

در مواردی نادر اختلالات سوخت‌وساز، مشکلاتی در نخاع یا پایانه‌های عصبی روده و مشکلاتی مانند تیروئید می‌تواند دلیل یبوست نوزاد باشد که با مراجعه به پزشک و تشخیص به موقع می‌توان تا حد زیادی آن را درمان نمود.

درمان یبوست نوزاد

پس از همه این موارد نوبت به پاسخ این سؤال رسیده است که برای یبوست نوزاد چی خوبه؟

باید بگوییم که اگر مشکل کودک شما زیاد بود، بهتر است برای درمان فوری یبوست نوزاد به پزشک مراجعه کنید. پزشک پس از بررسی و تشخیص علت، داروهایی مانند شربت یا قطره برای یبوست نوزاد تجویز خواهد کرد.

در کنار تجویز پزشک می‌توانید از درمان‌های خانگی یا از طریق درمان یبوست نوزاد طب سنتی استفاده کنید.

درمان یبوست نوزاد

درمان خانگی یبوست نوزادان

اگر کودک شما زیاد دچار یبوست نمی‌شود، نیازی نیست که سریعاً به پزشک مراجعه کنید. از درمان‌های خانگی برای درمان یبوست نوزاد استفاده کنید. چند مورد از درمان سریع خانگی یبوست نوزاد عبارت‌اند از:

  • ورزش دادن: با انجام ورزش‌هایی مانند حرکت‌دادن پاهای کودک به شکل دورانی یا جمع‌کردن آن‌ها در شکم و صاف‌کردن پاها به حرکات روده‌ای او کمک کنید.
  • حمام‌کردن: حمام‌کردن با آب گرم (دمایی مناسب برای بدن کودک) به شل‌شدن عضلات شکمی کمک می‌کند.
  • ماساژدرمانی: با نوک انگشتان خود و واردکردن فشار مناسب روی شکم کودک را ماساژ دهید. این ماساژ را باید در جهت عقربه‌های ساعت و نزدیک به دور ناف انجام دهید.
  • استفاده از روش‌های قدیمی: بسیاری از خانم‌های قدیمی معتقد هستند که استفاده از ترنجبین برای یبوست نوزاد می‌تواند نتیجه‌بخش باشد. همچنین برخی از آن‌ها از درمان‌هایی مانند درمان یبوست نوزاد با صابون از طریق شیاف استفاده می‌کردند. البته باید بگوییم که هیچ‌کدام از این موارد ریشه علمی نداشته و داروی رفع یبوست نوزاد محسوب نمی‌شوند.

درنهایت مجدد تأکید می‌کنیم که کودکان زیر شش ماه زیاد دچار یبوست نمی‌شوند. در صورت بروز یبوست نیز می‌توانید به کمک روش‌های گفته‌شده در این مقاله مشکل را رفع کنید. اما اگر به هر دلیلی یبوست کودک شما طولانی شد و با روش‌های خانگی درمان نشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

هر مادری نگران سلامت فرزند خود است. اگر شما هم تجربه‌ای در این زمینه دارید با ما به اشتراک بگذارید تا به سلامت کودکان و نوزادان دیگر کمک کنیم.

مطالبی برای مطالعه بیشتر:

دیدگاهتان را بنویسید