«ختنه» یکی از عملهای مهم و حساس در نوزادی است. آگاهی درباره نحوه مراقبت بعد از ختنه نوزاد و بهترین زمان برای ختنه نوزاد و همهی نکاتی که باید درباره ختنه نوزاد پسر خود بدانید، کمک میکند تا بهخوبی از فرزند خود مراقبت کنید و این مرحله از رشد نوزاد را نیز با موفقیت سپری کنید. پس تا انتها با کارترزلند همراه باشید.
آنچه در این مطلب خواهیم خواند:
- ختنه نوزاد چیست؟
- فواید ختنه کردن نوزاد پسر
- نحوه انجام ختنه نوزاد
- بهترین زمان ختنه نوزاد
- مراقبت های بعد از ختنه نوزاد
ختنه نوزاد چیست؟
circumcision یا ختنه، عملی است که که طی آن پوست اضافی (پیشپوست) موجود در سر آلت تناسلی نوزاد پسر برداشته میشود. این عمل بیشتر در کشورهای اسلامی به دلیل مسائل اعتقادی و مذهبی انجام میشود، ولی امروزه کشورهای زیادی بهخاطر منافع بهداشتی که ختنه کردن نوزادان پسر دارد، این عمل را انجام میدهند.
ختنه نوزاد توسط پزشک خانواده، دکتر اورولوژی، متخصص زنان، جراح عمومی و متخصص اطفال انجام میشود. عدم مهارت کافی پزشک در انجام ختنه باعث ایجاد عوارض و مشکلاتی میشود، بنابراین لازم است در انتخاب پزشک دقت کنید.
فواید ختنه کردن نوزاد پسر
به نقل از وبسایت دکتر امیربهتاش امیری، اهمیت ختنه کردن نوزادان پسر و فوایدی که در پی دارد شامل موارد زیر است:
- کاهش درصد ابتلا به عفونت ادراری
- کاهش خطر ابتلا به بعضی از بیماریهای مقاربتی
- تمیز ماندن آلتتناسلی مردان (به دلیل اینکه آلت تناسلی کاملاً در معرض دید قرار میگیرد، نظافت آن بهتر انجام میشود.)
- کم شدن درصد ابتلا به سرطان آلت تناسلی در مردان؛ و سرطان دهانه رحم در زنانی که با مرد ختنه شده رابطه جنسی دارند.
- جلوگیری از التهاب سر آلت تناسلی (Balanitis). و التهاب یا عفونت سر و پیشپوست آلت تناسلی (Balanoposthitis)
- پیشگیری از فیموزیس (phimosis) [چسبیدن سفت و شدید پوست ختنهگاه به آلتتناسلی را میگویند.] در این عارضه پوست ختنهگاه نمیتواند به عقب کشیده شود.
- پیشگیری از پارافیموزیس (Parafimosis). در این عارضه پوست ختنهگاه به عقب کشیده میشود ولی نمیتواند به حالت طبیعی خود برگردد.
نحوه انجام ختنه نوزاد پسر
قبل از شروع عمل ختنه، آلت تناسلی با مواد ضدعفونی کننده کاملاً تمییز میشود. پس از بیحسی آلت، عمل ختنه به روش حلقه، بخیه و یا لیزر انجام میشود. این که به کدام روش ختنه نوزاد انجام گیرد، به سن کودک و مهارت و تجربه پزشک در انجام بهتر هر کدام از روشهای ختنه بستگی دارد.
ختنه کردن به روش حلقه: عمل ختنه مثل باقی عملها عوارض مختص خود را دارد. خونریزی که از عوارض ختنه است؛ در ختنه به روش حلقه کمتر است. ختنه با حلقه متداولتر است. در این روش، حلقه پلاستیکی در بالای آلتتناسلی قرار داده میشود سپس با کمک نخ گره زده میشود.
درست نبستن نخ به دور حلقه سبب میشود پوست کلاهک بهخوبی جدا نشود. احتمال التهاب و عفونت در این روش بیشتر است. دوره نقاهت و مراقبت در این روش کوتاهتر است و نوزاد درد کمتری را احساس خواهد کرد.
ختنه کردن به روش بخیه (سنتی): قدیمیترین روش ختنه است. پزشک در طی این عمل پوست دور تا دور قسمت کلاهک آلتتناسلی را میبرد و بخیه میزند.
ختنه کردن با لیزر: همانند ختنه به روش سنتی است با این تفاوت که در آن به جای برش با چاقوی جراحی، با لیزر انجام میشود. خطر این روش از روش سنتی بیشتر است و احتمال خونریزی در آن بالاتر است.
بهترین زمان ختنه نوزاد
زمان مناسب برای ختنه نوزاد پسر بین یک تا سه ماهگی میباشد. سعی کنید قبل از دو سالگی فرزندتان را ختنه کنید.
برای ختنه؛ نوزاد باید شرایط طبیعی داشته باشد و در سلامت کامل باشد و آلت تناسلی او از نظر آناتومی شکل و اندازه نرمالی داشته باشد. چنانچه نوزاد پس از دنیا آمدن، بیماری و یا مشکلی داشت و یا اینکه دچار کموزنی شدید بود؛ تا برطرف شدن مشکل، ختنه را به تعویق بندازید.
مزایای ختنه کردن نوزاد پسر در سن پایین
- کودک در سنی نیست که خاطرات این عمل در ذهن او بماند و عواقب روانی برای او به همراه داشته باشد.
- طول دوره بهبودی در زمان نوزادی سریعتر از زمان بزرگسالی است. چون پوست آلت تناسلی نازکتر است، عمل ختنه و ترمیم آن راحتتر خواهد بود.
- احتمال خونریزی با افزایش سن بیشتر میشود.
- در زمان نوزادی درد کمتری احساس میکند.
- محدودیت در فعالیت؛ از مراقبتهای پس از ختنه محسوب میشود. کودکان در سن نوزادی کمتر حرکت میکنند و همین امر روند بهبودی را آسانتر میکند.
مراقبت های بعد از ختنه نوزاد
ختنه یک عمل رایج در کشور ما است. با رعایت نکاتی ساده و البته مهم پس از ختنه میتوان روند بهبودی را تسریع کرد.
نحوه نگهداری از نوزاد پس از ختنه: طبیعتاً نوزاد شما پس از ختنه بیقراری میکند؛ مراقب باشید حین بغل کردن، خواباندن و نگهداری از او، به آلت تناسلیاش فشار وارد نشود. لباس راحت به نوزاد بپوشانید و از پوشاندن لباس تنگ خودداری کنید.
نظافت نوزاد پس از ختنه: برای جلوگیری از عفونت، مرتب پوشک نوزاد را عوض کنید. سعی کنید آن را شل نبندید و یا از پوشک بزرگتر از سایز اصلی استفاده کنید. استفاده از پوشک باعث کاهش احتمال برخورد اتفاقی والدین و یا اشیای دیگر به آلت تناسلی میشود.
به هیچ عنوان از دستمال کاغذی برای خشک کردن و پاک کردن آلت نوزاد استفاده نکنید. نظافت صحیح ناحیه ختنه شده در روند بهبودی تأثیر میگذارد. اگر مدفوع به آلت چسبید، به آرامی با آب وارم شستوشو دهید. حمام بردن و شستن آلت نیز مشکلی ندارد.
مراقبت پزشکی: نوزاد یک ساعت پس از ختنه باید تحت نظر پزشک باشد. در صورت بیقراری نوزاد به گفته دکتر امیری میتوانید از شیاف و یا قطره استامینوفن (دو قطره به ازای هر کیلو) استفاده کنید. بسته به نظر پزشک میتوانید از کرمهای ضدالتهاب مثل آ+د، وازلین، تتراسایکلین، نئوسپورین و موپیروسین استفاده کنید. برای اینکه پنبه یا پوشک به آلت نوزاد نچسبد به محل ختنه وازلین بزنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در بیشتر موارد این عمل بدون مشکل انجام میگیرد ولی درصورت مشاهده علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
- اگر نوزاد شما 12 ساعت پس از ختنه ادرار نکرد.
- خونریزی غیر طبیعی؛ پس از مشاهده خون در پوشک نوزاد
- تشدید قرمزی و التهاب، خونمردگی در آلت و بیضه و تغییر رنگ و ظاهر
- افتادن حلقه کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز (به هیچ عنوان حلقه را با دست جدا نکنید، حلقه بین هفت تا ده روز خودبهخود میافتد.)
- مشاهده علائم عفونت مثل؛ چرک، تب بالا، ترشحات غیرطبیعی و بد بو
کلام آخر
برخلاف ظاهر نگرانکننده و دلهرهآور ختنه، این عمل سخت نیست. با اطلاع کامل پیرامون ختنه کردن نوزاد پسر میتوانید بهراحتی این عمل را پشت سر بگذارید.
این مطلب صرفاً برای راهنمایی شما والدین نگاشته شده است. برای ختنه نوزاد دلبندتان حتماً نظر و توصیههای پزشک را درباره نوع انجام ختنه و شیوه مراقبت از نوزاد پس از ختنه را بپرسید.
ختنه کردن نوزاد پسر، یکی از آداب دینی ما است که باید انجام شود. اگر شما نیز فرزند خود را ختنه کردهاید، تجربههای مفید خود را با ما و بقیه والدین به اشتراک بگذارید.
مطالب پیشنهادی برای والدین:
آخرین دیدگاهها