7 دلیل سکسکه نوزاد و رفع و درمان سکسکه کودک

سکسکه نوزادان یکی از واکنش‌های رایج در میان آنهاست. برخی از مادران، حتی در دوران بارداری نیز سکسکه نوزاد خود را تجربه می‌کنند. اما در هر صورت عده‌‎ای از مادران روی سکسکه نوزاد خود حساس هستند. به همین دلیل همیشه به دنبال پیدا کردن دلایل ایجاد آن و راه‌حل‌هایی برای برطرف کردنش می‌‎گردند. سکسکه در نوزادان می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که کاملاً عادی است. تنها در زمانی باید نگران سکسکه کودک باشیم که مدت زمان طولانی این سکسکه ادامه پیدا کند. در این شرایط احتمالاً نوزاد دچار بیخوابی یا کم‌غذایی شده و به‌طور کلی ناآرام می‌شود. با آنکه این شرایط نیز چندان خطرناک نیست، اما در هر صورت پزشک می‌تواند راه حل مناسبی را به شما ارائه دهد.

 

دلیل سکسکه نوزاد چیست؟

سکسکه در هر انسانی می‌‎تواند از سه ماه دوم جنینی آغاز می‌شود، این سکسکه تا سنین بزرگسالی با ما همراه است. در نوزادان دلیل بروز سکسکه بر اثر عوامل مختلفی است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

 

ریفلاکس معده

ریفلاکس معده به عبارتی بازگشت غذا از معده نوزاد به مری است. رفلاکس نوزاد می‌تواند به دلایل مختلفی نظیر ضعف دریچه کاردیا باشد. کاردیا دریچه‌ای است که مری و معده را از یکدیگر جدا می‌کند. زمانی‌که این دریچه تکمیل نشده باشد، نوزاد شیری که خورده است را بالا می‌‎آورد. حالت پنیرمانند این شیر برگشت‌خورده نیز به دلیل مخلوط شدن آن با اسید معده است. اسید معده با ورود به مری باعث تحریک سلول‌هایی می‌شود که در این قسمت واقع شده‌اند. در نتیجه‌ی این تحریک، پایانه‌های عصبی نیز تحریک شده و پیامی را منتقل می‌کند. به دنبال این فرایند عضله دیافراگم تحریک می‌شود، در نتیجه انقباضات ریتمیک اتفاق می‌افتد. این شرایط باعث بروز سکسکه در نوزاد می‌شود.

 

تغذیه بیش از حد نوزاد از شیر مادر یا شیر خشک

میزان تغذیه نوزاد باید حساب شده باشد. زمانی که نوزاد شیر زیادی را می‌خورد، معده او متورم می‌شود. دیافراگم در زیر معده قرار گرفته است و در صورتی که معده متورم شود، به این اندام نیز فشار وارد می‌شود. این پروسه باعث انقباض دیافراگم شده و در اثر آن سکسکه اتفاق می‌افتد.

 

وارد شدن هوا به معده نوزاد در هنگام شیر خوردن

زمانی‌که نوزاد شیر می‌خورد، مقداری هوا نیز به همراه شیر وارد معده نوزاد می‌شود. این هوا مانند یک حباب شده و معده را متورم می‌کند. این تورم روی دیافراگم تاثیر گذاشته و باعث تحریک اعصاب آن می‌شود. به دنبال این فرایند، انقباض عضله دیافراگم اتفاق افتاده و در نتیجه باعث ایجاد سکسکه می‌شود. 

 

حساسیت بیش از حد نوزاد

غذای نوزادان معمولاً شیرخشک یا شیر مادر است. در برخی از شیر خشک‌ها ترکیباتی وجود دارد که ممکن است نوزاد به آن حساس باشد. از طرفی غذایی که مادر می‌خورد نیز به وسیله شیر مادر وارد بدنش م‌‏شود. در هر صورت این ترکیبات، باعث ایجاد حساسیت در نوزاد می‌شود. حساسیت ایجاد شده، در نهایت مری را ملتهب کرده و به دنبال آن باعث التهاب اعصابی می‌شود که در این قسمت قرار گرفته است. التهابات ایجاد شده به دیافراگم رسیده و با تحریک آن باعث ایجاد سکسکه در نوزاد می‌شود.

آرام نگه داشتن نوزاد هنگام سکسکه

مشکل آسم در نوزادان

در نوزادانی که به آسم مبتلا هستند، سکسکه بیشتر دیده می‌شود. این نوزادان معمولاً در نواحی تنفسی خود دچار التهاب هستند. این التهاب مانع از ورود هوا به ریه می‌شود. در نتیجه عضلات ریه با انقباض خود سعی می‌کند تا حجم بیشتری از هوا را وارد سلول‎هایش کند. این انقاضات معمولاً به صورت کاملاً پیوسته در نوزادانی که مشکل تنفسی دارند، اتفاق می‌افتد. در نهایت باعث انقباض عضلات دیافراگم شده و باعث بروز سکسکه در نوزاد می‌شود.

 

وجود آلودگی هوا

در نوزادان مجاری تنفسی بسیار حساس‌تر از بزرگسالان است. در صورتی که هوا آلوده باشد، ذرات معلق موجود وارد این مجاری شده و باعث ایجاد سرفه‌های پی‌درپی در نوزاد می‌‎شود. این سرفه‌ها، فشاری را به دیافراگم وارد می‌‏کنند و در نتیجه باعث ایجاد سکسکه در کودک خواهند شد.

 

کاهش دمای هوا

کاهش دمای محیط نیز تا حدودی در ایجاد سکسکه نوزاد مؤثر است. زمانی که دمای هوای محیط کاهش می‌یابد، عضلات او منقبض می‌شود. این انقباض در تمام اندام‌های بدن نوزاد اتفاق می‌افتد. دیافراگم نیز از این تغییرات در امان نبوده و در نهایت باعث بروز سکسکه در نوزاد می‌شود.

7 دلیل سکسکه نوزاد و رفع و درمان سکسکه کودک

برای رفع سکسکه نوزاد چه باید کرد؟

روش‌های مختلفی برای جلوگیری از سکسکه نوزاد وجود دارد که در این قسمت به چند مورد آن اشاره کرده‌ایم:

1. سعی کنید به نوزادان در هر وعده غذایی، مقدار مناسبی شیر بدهید تا معده او بیش از اندازه منبسط نشود. به جای آن دفعات شیردهی به نوزاد را بیشتر کنید.

2. سعی کنید زمانی که در حال تغذیه نوزاد هستید، او را در حالتی قرار دهید که هوایی به همراه شیر وارد معده او نشود.

3. سعی کنید از شیرخشک‌هایی برای نوزادتان استفاده کنید که باعث نفخ در او نشود.

4. به صدای خوردن شیر توسط نوزاد دقت کنید. اگر شیر به همراه هوا وارد معده او شود، صدای زیادی را در هنگام شیر خوردن نوزاد احساس خواهد کرد.

5. در نوزادانی که در هر وعده غذایی خود مقدار زیادی شیر می‌خورند، باید یک وقفه کوتاه ایجاد شده، آروغ او گرفته شده و در نهایت دوباره به او شیر داده شود.

راهکارهایی برای رفع سکسکه کودک

چگونه سکسکه نوزاد را درمان کنیم؟

در نوزادی که بالای ۶ ماه سن دارد، می‌توان توسط کمی شکر یا شربت شیرین، سکسکه‌اش را بند بیاورید. در واقع زمانی که یک ماده شیرین وارد بدن نوزاد می‌شود، باعث آرامش اعصاب او شده و در نتیجه سکسکه او را بند می‌آورد. برای نوزادان کوچکتر، سعی کنید نوزاد را روی شکم در یک مکان نرم بخوابانید. این کار باعث کاهش فشار‌های ناشی از سکسکه در نوزاد شده و به دنبال آن در مدت کوتاهی سکسکه را از بین می‌برد. استفاده از پستانک، باعث می‌‎شود تا عضلات دیافراگم نوزاد قوی شده و در نتیجه باعث برطرف شدن سکسکه نوزاد می‌شود.

سخن پایانی

با توجه به آنچه در بالا گفته شد، دیافراگم اصلی‌ترین اندام بدن است که باعث بروز سکسکه، چه در دوران نوزادی و چه در دوران بزرگسالی می‌شود. در واقع انقباضاتی که در این قسمت اتفاق می‌افتد، باعث می‌شود تا نوزاد برای مدت طولانی سکسکه کند. جلوگیری از انقباضات با هر روشی، می‌تواند از بروز آن جلوگیری کند. به طور کلی حفظ آرامش اصلی‌ترین کاری است که شما می‌تواند در این شرایط انجام دهید و با استفاده از روش‌هایی که عنوان کردیم به کودک در کنترل سکسکه‌اش کمک کنید. آیا شما روش دیگری برای کمک به رفع سکسکه کودکان می‌دانید؟

 

مطالب پیشنهادی برای مطالعه والدین:

دیدگاهتان را بنویسید