توجه به تغذیه مادر شیرده یکی از مهمترین موضوعات در ماههای اولیه زندگی نوزاد است. شیر مادر، غذای کامل و ایدهآلی برای رشد و سلامت نوزادان محسوب میشود. حتماً شما هم این جمله را زیاد شنیدهاید که پس از به دنیا آمدن نوزاد، مادر باید مراقب تغذیه خود باشد تا بتواند مواد مغذی و مفید را به کودک خود برساند و با شیر مادر به درمان بیماریهای مختلف از سرماخوردگی کودک گرفته تا مشکلاتی مانند کولیک، رفلاکس، اسهال و… کمک کند.
اگر شما هم جزو مادرانی هستید که خودتان به نوزادتان شیر میدهید و برایتان سوال است که:
رژیم غذایی مادر شیرده چگونه باید باشد؟
آیا غذایی که مادر میخورد بر وزن و قد نوزاد نیز تاثیر دارد؟
و غذاهای مصرفی توسط مادر چه تأثیری در بهبود بیماریهای کودک دارند؟
با مطالعه این مقاله، اطلاعات مفیدی درباره تغذیه مادر شیرده و تأثیر آن بر سلامت نوزاد و مادر به دست خواهید آورد.
فهرست:
- اهمیت تغذیه مادر شیرده
- 1- افزایش وزن نوزاد
- 2- افزایش قد نوزاد
- 3- کاهش علائم کولیک
- 4- رفلاکس در نوزادان
- 5- خواب نوزاد و تغذیه مادر
- 6- کاهش شدت اسهال نوزاد با شیر مادر
- 7- نقش شیر مادر در درمان زردی نوزاد
اهمیت تغذیه مادر شیرده
همانطور که گفته شد تغذیه مادر شیرده بسیار مهم است، زیرا غذاهایی که مادر مصرف میکند تأثیر مستقیم بر کیفیت و مقدار شیر تولیدی و در نتیجه رشد و سلامت نوزاد دارد.
رژیم غذایی مادران شیرده باید ترکیب متنوعی از گروههای باشد:
- میوهها
- سبزیجات
- غلات کامل
- ماهی
- گوشت سفید
- محصولات لبنی سالم
- منابع پروتئینی متنوع
این امر کمک میکند تا مادران، مواد غذایی مورد نیاز برای تأمین تمامی ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن خود و نوزاد را دریافت کنند.
همچنین باید به مصرف مواد غذایی غنی از آهن، کلسیم، اسیدهای چرب امگا-3 توجه ویژه داشته باشند، چرا که در صورت کمبود این مواد، غدههای شیری از ذخیرهی بدن مادر استفاده کرده و موجب بیماری یا ضعف و ناتوانی مادر در آینده خواهد شد.
همانطور که میدانیم، شیر دادن به نوزاد برای او بسیار مفید است و این در حالی است که برای مادر هم خالی از فایده نیست، چرا که موجب تقویت ارتباط مادر و کودک میشود، همچنین باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن در مادر مانند دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی و سرطان پستان و تخمدان در آینده خواهد شد. (+)
شیردهی مادر به نوزاد، علاوه بر فوایدی که برای مادر و رشد قد و وزن نوزاد دارد، موجب تسکین، درمان و کاهش بعضی از بیماریهای شایع میان نوزادان میشود که در ادامه به اختصار به تعدادی از آنها میپردازیم.
افزایش وزن نوزاد
غذایی که مادر شیرده میخورد در افزایش وزن نوزاد بسیار موثر است. برای وزنگیری مناسب نوزاد، مادر باید کالری بیشتری دریافت کند تا هم مقدار شیر بیشتری داشته باشد و هم کالری مورد نیاز کودک را تأمین کند. افزایش مصرف غذاهای پرکالری مانند غلات، ماهی، گوشت، حبوبات و محصولات لبنی میتواند به این منظور کمک کند.
همچنین مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین برای رشد عضلات نوزادان بسیار موثر است. شما میتوانید با قرار دادن غذاهای سرشار از چربیهای سالم مانند چربیهای گیاهی (روغن زیتون و …) و اسید چرب امگا-3 (ماهی چرب، هلو، بادام و کره بادام زمینی) و ویتامینهای مختلف در رژیم غذایی خود به رشد و افزایش وزن نوزاد کمک کنید.
افزایش قد نوزاد
تغذیه مادر شیرده برای افزایش قد نوزاد نیز یکی از عوامل مورد توجه در رشد مناسب کودک است.
رشد استخوانها و استحکام استخوانی نوزاد به میزان مناسبی کلسیم نیاز دارد که مادر از طریق شیردهی میتواند آن را برای کودک خود تأمین کند. مادر باید مواد غذایی غنی از کلسیم مانند:
- شیر و محصولات لبنی
- سبزیجات سبز
- ماهی
- تخم مرغ
- غلات کامل
را در رژیم غذایی خود قرار دهد تا شیری غنی و سرشار از کلسیم برای افزایش قد نوزاد داشته باشد.
کلسیم، پروتئینها، اسید فولیک، ویتامین D، ویتامین C، ویتامین A، روی و آهن برای رشد و توسعه سالم استخوانها و بافتهای نوزاد بسیار مهم هستند. پس مصرف غذاهای دارای این مواد میتواند بسیار کمککننده باشد.(+)
کاهش علائم کولیک نوزاد با تغذیه مناسب مادر شیرده
بیشتر نوزادان از همان هفتههای اول به دنیا آمدن، دچار کولیک یا دلپیچه میشوند که گاهی شدت گرفته و موجب از بین رفتن آرامش نوزاد و خانواده خواهد شد. نوع تغذیه مادر شیرده برای کولیک نوزاد مهم است و میتواند در کاهش علائم آن بسیار موثر باشد.
برخی از مواد غذایی میتوانند علائم کولیک را تشدید کنند، بنابراین باید مصرف آنها را در دوران شیردهی محدود کنید. این مواد عبارتند از:
- سیر
- پیاز
- فلفل قرمز
- گوجه فرنگی
- شکلات
- قهوه
- مرکبات
- محصولات لبنی
شما میتوانید با رعایت یک رژیم غذایی سالم، و مصرف مواد غذایی آرامشبخش مانند نعناع، زنجبیل، چای آویشن به کاهش علائم کولیک در نوزاد خود کمک کنید.
رفلاکس در نوزادان
رفلاکس یکی از مشکلات شایع میان نوزادان تازه به دنیا آمده است. تغذیه مادر شیرده برای کاهش دفعات رفلاکس نوزاد میتواند موثر باشد. در ادامه، برخی از نکات مهم درباره تغذیه مادر شیرده برای نوزاد رفلاکسی را بررسی خواهیم کرد.
در دوران شیردهی، مادر باید از مصرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کند، زیرا این نوع غذاها میتوانند علائم رفلاکس را تشدید کنند. برخی از غذاها موجب تحریک و برگشت شیر از معده نوزاد میشوند پس باید در مصرف آنها دقت کنید، مواردی مانند:
- قهوه
- شکلات
- مواد نیکوتینی
- مواد محرک
- مایعات گازدار
همچنین از غذاهای اسیدی و تند بپرهیزید و سعی کنید غذا را در وعده های کوچک و منظم در تعداد بالا مصرف کنید. مصرف آب و آبمیوه طبیعی نیز میتواند به کاهش علائم رفلاکس کمک کند.
ارتباط خواب نوزاد و تغذیه مادر مادر شیرده
از آنجا که شیر مادر حاوی تمامی مواد غذایی مورد نیاز نوزاد است و باعث ایجاد حالت سیری و رضایت در نوزاد میشود، اهمیت تغذیه مادر شیرده برای خواب نوزاد بسیار مشهود است. تمام مواد و عناصر موجود در شیر مادر از بدن مادر تأمین میشود و شیر حاوی مواد غذایی ضروری برای تولید هورمون ملاتونین است که به خواب آرام و عمیق نوزاد کمک میکند.
برای اینکه نوزادتان به خوبی بخوابد، باید رژیم غذایی سالم و متنوعی از میوه، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین و لبنیات داشته باشید.
برای اینکه خواباندن نوزاد برایتان راحت باشد، مصرف مواد محرک مانند قهوه و نیکوتین را کاهش دهید و با استراحت کافی در طول روز، استرس را از خود دور کنید. هرچه مادر در آرامش باشد، کودک خواب بهتری خواهد داشت.
کاهش شدت اسهال نوزاد با شیر مادر
تغذیه مادر شیرده برای اسهال نوزاد نیز موثر است. در این موارد، تغذیه مناسب مادر میتواند به بهبود سریعتر اسهال نوزاد کمک کند.
شیر مادر حاوی مواد غذایی ضروری و آنتیبادیهایی است که به نوزاد کمک میکند با عفونت مبارزه کند و بهبود یابد. پس در زمان اسهال نوزاد به شیردهی ادامه دهید.
در اثر اسهال ممکن است نوزاد آب بدن خود را از دست بدهد، بنابراین با مصرف مایعات بیشتر، آب بدن کودک را با شیر خود تامین کنید. همچنین برای بهبود سریعتر، از مصرف غذاهای چرب، تند و سنگین پرهیز کنید و از غذاهای سبک و قابل هضم مانند سوپها، میوهها و سبزیجات بیشتر استفاده کنید.
نقش شیر مادر در درمان زردی نوزاد
اکثر نوزادان هنگام تولد دچار زردی هستند که چند هفتهای با آنها همراه است. تغذیه مادر شیرده کمک بزرگی برای درمان زردی نوزاد است که با رعایت نکات زیر مادر میتواند در درمان و کاهش زردی نوزاد نقش مهمی داشته باشد.
- ادامه شیردهی
- رژیم غذایی سالم
- مصرف مایعات کافی
- مصرف مواد غذایی غنی از آنتیاکسیدانها
- مشاوره با پزشک
توجه کنید که هر نوزادی ممکن است به طور متفاوت به تغذیه مادران شیرده واکنش نشان دهد. در صورتی که زردی نوزاد شما بهبود نیافت یا بدتر شد، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
سخن آخر
برای مادرانی که خود به نوزادشان شیر میدهند، بسیار مهم است که رژیم غذایی مناسبی داشته باشند تا هم مواد مغذی برای خود و هم کودک دلبندشان را تأمین کنند. اما فراموش نکنید در کنار تغذیه مناسب، باید استراحت کامل هم داشته باشید تا سلامت روحی و جسمی خود و نوزادتان را حفظ کنید.
اگر شما هم در دوران شیردهی به نوزاد خود هستید و آنقدر مشغله دارید که فرصت خرید از خارج خانه را ندارید، میتوانید با خیال راحت از سایت کارترزلند متنوعترین لباسهای برند کارترز اصل و دیگر لوازم مورد نیاز نوزاد را به صورت اینترنتی خریداری نمایید.
آیا برای سلامتی خود و رفع مشکلات نوزادتان، به تغذیه خود در دوران شیردهی توجه میکنید؟ شما از چه مواد غذایی در این دوران استفاده میکنید؟ تجربیات خود را با ما و سایر دوستان به اشتراک بگذارید.
آخرین دیدگاهها